У МВС розповіли про хитрий хід РФ щодо Мазура й попередили інших

Неділя, 10 листопада 2019, 13:25
Артем Шевченко

На затриманого в Польщі українського ветерана Ігоря Мазура Росією було виставлено не червону картку Інтерполу, а спеціальне циркулярне повідомлення, розповсюдження якого було обмежено певними країнами.

Джерело: Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко в Facebook

Пряма мова: "На затриманого у Польщі українського ветерана війни з РФ унсовця Ігоря Мазура "Тополю" було виставлено не червону картку Інтерполу, яка одразу кидається в очі нашим поліцейським і прикордонникам під час перетину кордону, а спеціальне циркулярне повідомлення, щось на кшталт оперативного орієнтування про затримання, розповсюдження якого було обмежено певними країнами.

З огляду на механізм оголошення у розшук Росією нашого ветерана, є ознаки зловживання Статутом Інтерполу".

Деталі: Шевченко також не виключив спецоперації за участю російської агентури.

Він нагадав, що період, коли сталися "злочини", за які в РФ хочуть судити "Тополю" охоплює 1994-2000 роки, тобто перша-початок другої чеченських війн. "Розслідування" кримінального провадження за цими фактами датоване у росіян аж 2014 роком.

Пряма мова: "А саме циркулярне орієнтування було прислане полякам вже 2019 року. Тобто не виключено, що хтось із тих осіб, які могли знати, що Ігор "Тополя" запрошений чи збирається у листопаді їхати у Польщу, дали знати про це росіянам, а ті швидко прислали туди саме таке повідомлення про затримання, яке мінімізовувало обізнаність про це поліцейських українського бюро Інтерполу".

Деталі: За словами Шевченка, представникам українського бюро Інтерполу раніше вдавалося вчасно виявляти подібні, більш помітні у базах даних, сфальсифіковані повідомлення про розшук у випадках із політиками Арсенієм Яценюком, Рефатом Чубаровим, Анатолієм Гриценком та воєначальниками Степаном Полтораком, Віктором Муженком і вчасно роз’яснювати Генеральному секретаріату Інтерполу безглуздість таких звинувачень росіян.

Він зазначив, що ризик збільшується, якщо особа не дуже відома і використовуються приховані механізми оголошення у розшук, як у випадку із "Тополею".

Пряма мова: "Відтак МВС України наполегливо радить тим українським громадянам, зокрема ветеранам війни з РФ, які відчувають ризик бути затриманими у третіх країнах за псевдозвинуваченнями для подальшої видачі у Мордор, ретельно та уважно ставитися до планування закордонних подорожей та розповсюдження інформації про них".

Передісторія:

  • У суботу в Польщі за запитом РФ затримали одного з лідерів "УНА-УНСО", ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура з позивним "Тополя".
  • Пізніше з ним зустрівся український консул. 
  • МВС України у зв'язку з затриманням Мазура привернуло увагу Інтерполу до спроби РФ неправомірно використати його інструменти для політично вмотивованих переслідувань українців.
  • У Києві під посольством Польщі пройшла акція на підтримку Мазура.
  • Віцеспікер Сейму Польщі Малґожата Ґошєвська запевнила, що затримання Мазура в Польщі є "виключно технічним" кроком і що вона гарантує невинність затриманого.
  • Засідання суду з обрання запобіжного заходу Мазуру призначено на 16:00 в м.Люблін.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...