Рада при Зеленському закликала Портнова не прикриватися посвідченням журналіста

Середа, 20 листопада 2019, 12:57

Рада з питань захисту свободи слова і прав журналістів при президентові засудила тиск ексзаступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова на програму розслідувань "Схеми" та закликала його не використовувати журналістське посвідчення.

Джерело: "Детектор медіа", коментар секретаря ради Вадима Міського УП, телеграм-канал Портнова

Текст заяви: "Рада з питань захисту свободи слова і прав журналістів при президентові висловлює свою підтримку колегам з програми журналістських розслідувань "Схеми" (Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа), засуджує розголошення персональних даних співробітників програми "Схеми", а також тиск і погрози на їхню адресу з боку колишнього народного депутата і ексзаступника Глави Адміністрації Президента Андрія Портнова".

Деталі: Члени ради наголосили, що оприлюднення персональних даних співробітників медіа ставить під загрозу їхнє життя і здоров’я, а погрози і тиск мають очевидні ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Рада також закликала Портнова не використовувати журналістське посвідчення та не наполягати на захисті його журналістських прав, бо він "насамперед є політиком та фаховим юристом".

За словами секретаря ради Вадима Міського, ініціаторами даної заяви були Сергій Томіленко і Наталя Гуменюк. Її розглянули в електронному режимі 20 листопада. Підтримали заяву 9 з 15 членів ради.

Він уточнив, що не підтримали рішення "представники каналів ZIK (Наталя Влащенко, утрималась) і 112 (Людмила Писанко, не голосувала), які у раді є, і декілька людей, які наразі закордоном і не брали участі у голосуванні".

Зокрема, не брали участі у голосуванні Тетяна Лебедєва і Тарас Шевченко.

За словами Міського, сподівання, що Портнов дослухається до цієї заяви, у ради немає, але це рішення мало на меті показати, що рада розцінює Портнова як не журналіста і засуджує його тиск.

Він також розповів, що на минулому очному засіданні рада заслухала представників МВС і Нацполіції, які повідомили, що наразі у діях журналістів "Схем" не вбачають незаконного стеження за Портновим, бо це відбувалася у публічних місцях.  

Сам Портнов у телеграмі написав, що "взяв заяву до уваги", але разом з тим сказав, що і надалі публікуватиме персональні дані журналістів і їхніх рідних, якщо помітить їх у радіусі 10 км.

Передісторія: 

  • 6 листопада президент Володимир Зеленський утворив раду з питань свободи слова та захисту журналістів як консультативно-дорадчий орган при президентові.
  • Колишній голова Адміністрації президента часів Віктора Януковича, юрист Андрій Портнов писав у Telegram, що упіймав журналістів "Радіо Свобода" на стеженні за ним.
  • Він опублікував дані про автомобілі журналістів, звинувачуючи їх у незаконному зборі інформації.
  • Після заяв про тиск і перешкоджання журналістській діяльності сам Портнов назвав себе журналістом каналу "112 Україна" і пригрозив журналістам "Радіо Свобода" відповідальністю за перешкоджання його "законній професійній діяльності".
  • Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом погроз журналістам "Радіо Свобода" з боку Портнова.
  • Після цього Нацполіція отримала заяву адвоката Андрія Портнова і розпочала кримінальне провадження щодо перешкоджання діяльності журналістів та порушення недоторканності приватного життя.
  • Крім того провадження щодо погроз від Портнова прокурорам Генпрокуратури розслідує Служба безпеки.
  • 14 листопада в Офісі президента відбулося перше засідання Ради з питань свободи слова та захисту журналістів, де заслухали поліцію і МВС стосовно справ за заявами журналістів видання "Радіо Свобода" й ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнов.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування