Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Свідчення Кента у справі імпічменту Трампа: про Луценка та "порохоботів"

П'ятниця, 8 листопада 2019, 04:31

Заступник помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Джордж Кент під час свідчень у Конгресі заявив, що ексгенпрокурор Юрій Луценко обіцяв помститись колишній послині США в Україні Марі Йованович. Також він сказав, що до кампанії проти дипломатки залучали "порохоботів".

Джерело: "Голос Америки" із посиланням на текст свідчень Кента

Деталі: За його словами, Луценко намагався усунути з посади Йованович, передаючи адвокату президента Дональда Трампа Рудольфу Джуліані інформацію про неї.

Також він вважає, що так звані "порохоботи" здійснювали атаки на послиню.

За його словами, остаточно відносини між ГПУ та посольством були зіпсовані після затримання Генпрокуратурою співробітників НАБУ. Останні розслідували незаконну видачу біометричних паспортів Державною міграційною службою восени 2017-го року.

Ця справа для посольства була важливою через факти видачі цих паспортів особам, які подавались на американську візу.

Окрім Луценка, "корумпованими українцями" через яких усунули Йованович, Кент назвав очільника САП Назара Холодницького та прокурора Костянтина Кулика.

Нагадаємо: 

  • Заступник помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Джордж Кент свідчив перед комітетами Палати представників ще в середині жовтня.
  • Колишня послиня США в Україні Марі Йованович під час свідчень перед Конгресом заявила, що ексгенпрокурору Юрію Луценку не подобалось, що посольство закликало до реформи Генпрокуратури.
  • Луценко в інтерв'ю американському виданню The Hill заявляв, що Йованович дала йому список людей, яких попросила "не переслідувати".
  • 11 жовтня стало відомо, що Йованович відсторонили від посади, бо вона наполягала на тому, щоб прохання Джуліані до українських офіційних осіб про проведення розслідувань передавалися виключно через офіційні канали.

 Передісторія:

  • На початку вересня видання "The Washington Post" повідомило, що президент США Дональд Трамп схиляв президента України Володимира Зеленського відкрити справу щодо сина свого конкурента на виборах-2020 Джо Байдена.
  • Увагу до цього посилило рішення адміністрації Трампа видати військову допомогу Україні після затримки, яка засмутила членів Конгресу з обох партій.
  • 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським, через яку в США розпочали процедуру імпічменту.
  • З тексту розмови випливає, що Трамп схиляв президента України Володимира Зеленського розпочати розслідування проти політичного опонента колишнього віцепрезидента Джо Байдена.
  • Зеленський публічно заперечує, що президент США чинив на нього тиск.  "На мене ніхто не тиснув", - заявив він журналістам під час зустрічі з Трампом в Нью-Йорку.

Ольга Гетьманець, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування