Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зеленський про обмін: Спершу можуть повернутись 72 людини

Вівторок, 10 грудня 2019, 01:25
Зеленський про обмін: Спершу можуть повернутись 72 людини

Президент Володимир Зеленський заявляє, що обмін утримуваними особами проходитиме у три етапи, на першому можуть повернутися 72 людини.

Джерело: брифінг Зеленського після зустрічі "нормандської четвірки"

Пряма мова: "Домовились про початок – всіх узгоджених на всіх узгоджених. Зараз покажуть нам списки. Зараз ідеться про Донбас.

Давайте зробимо перший крок. Це великий крок, бо 72 людини можуть приїхати додому. Я цього дуже хочу".

Деталі: Зеленський відзначив, що йому складно говорити про дати, бо у випадку з моряками переносились дати, але додав, що "хочеться до кінця року це зробити".

Він також відзначив, що питання обміну має три сторони: 1) ті, хто в Україні, і ті, хто  в окупованому Донбасі, 2) утримувані в Росії і 3) утримувані у Криму.

За словами Зеленського, він хотів усе це поєднати, але це дуже складно.

Разом з тим президент додав, що це питання проговорили і вирішили, "що будемо про це говорити і будемо думати, яким чином це зробити".  

Що було раніше: 9 грудня у Єлисейському палаці в Парижі пройшли двосторонні зустрічі і чотиристоронні переговори у "нормандському форматі".

Також відбулася двостороння зустріч президентів України та РФ, яка тривала менше пів години.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в рамках Нормандського саміту сторони домовились про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня та розведення ще в трьох пунктах на лінії зіткнення.

Читайте також: 5 нормандських зустрічей до Зеленського. Як Україна домовлялась про мир

Обмін полоненими. Як Зеленський домовився з Путіним про звільнення заручників Кремля

Передісторія:

  • 7 вересня в Україну в рамках обміну повернулися 35 осіб, серед яких – 24 полонені моряки та політв'язні Сенцов, Кольченко, Балух, Сущенко, Карпюк, Клих, Гриб, Євген та Артур Панови, Бекіров та Сизонович.  
  • Україна у свою чергу також видала Росії 35 осіб.
  • 7 вересня повноважена ВР з прав людини Людмила Денісова сказала, що Росія утримує на своїй території та в анексованому Криму 110 громадян України.
  • У Службі безпеки України заявляли, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей бойовики незаконно утримують 227 українців.
  • 3 жовтня міністр закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що ще один обмін утримуваними особами може відбутися "наступного тижня". Але такого обміну не було. 

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування