Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Глава російського пропагандистського каналу визнав брехню у сюжеті про MH17

Середа, 11 грудня 2019, 09:02
Глава російського пропагандистського каналу визнав брехню у сюжеті про MH17

Генеральний директор "Первого канала" Костянтин Ернст визнав, що в сюжеті про збитий малайзійський "Боїнг" рейсу MH17 над Донбасом у 2014 році припустилися помилки.

Джерело: The New Yorker

Пряма мова Ернста: "Так, ми люди, ми зробили помилку, але не навмисно".

Деталі: У листопаді 2014 року на "Первом канале" транслювалися так звані "сенсаційні" кадри: знімок з супутника, нібито знятий західними спецслужбами і переданий до Росії американським вченим, на якому демонструвалася атака українського винищувача на літак.

Тоді ведучий каналу заявив, що "зображення підтверджує версію подій, про яку навряд чи чули на Заході", чим підводив глядачів до думки, що рейс MH17 нібито збив український винищувач.

Знімок швидко визнали підробкою, оскільки відмітка часу не співпадала з відміткою інциденту, у літака були розпізнавальні знаки, які відрізняли його від малайзійського літака, а місцевість під ним була вирізана з фотографій, опублікованих в Інтернеті двома роками раніше.

Видання зазначає, що помилкова картинка в цьому випадку спрацювала: рік по тому опитування показало, що тільки близько 5% росіян звинувачують свій уряд або сепаратистів у катастрофі.

Відповідаючи на питання журналіста про офіційний голландський звіт про катастрофу, Ернст сказав, що розбіжності між ними зводяться до питання довіри, мовляв, журналіст The New Yorker вважає звіт правдою, а сам Ернст вважає, що звіт "непрофесійний".

Спростування і вибачень на сайті "Першого каналу" немає – новина про "сенсаційний знімок" досі стоїть на сайті без будь-яких приписок, що картинка насправді підробка.

Передісторія:

  • Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам – Куала-Лумпур, було збито ракетою над контрольованою проросійськими сепаратистами територією Донбасу 17 липня 2014 року. Усі 298 осіб на борту загинули.
  • Попередні результати розслідування катастрофи слідчі JIT представили у травні 2018 року.
  • Слідство встановило, що літак MH17 збили над Донбасом з "Бука" російської бригади з Курська.
  • Об'єднана слідча група (JIT) раніше назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), Ігор Гіркін (позивний "Стрелок"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), Леонід Харченко (позивний "Кріт").
  • У листопаді частину обвинувального висновку у справі про збитий в 2014 році над Україною "Боїнг" передали до суду Гааги.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування