Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Стало відомо ще про одного включеного в список на обмін

Четвер, 26 грудня 2019, 15:56
Стало відомо ще про одного включеного в список на обмін

Підозрюваного в причетності до загибелі українських військових на Донбасі в 2014 році Миколу Бутрименка внесли до списку на обмін утримуваними особами.

Джерело: "Радіо Свобода"

Деталі: Про це стало відомо 26 грудня під час підготовчого засідання Оріхівського районного суду Запорізької області, що повторно слухає справу Бутрименка після апеляції. Під час засідання суду за клопотанням прокуратури підозрюваному також було змінено запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов’язання.

За словами адвоката Олени Яркіної, тепер Бутрименка заберуть співробітники Служби безпеки. Наразі справу проти нього не закрито: він залишається у статусі обвинуваченого. Наступне засідання суду у його справі призначено на 15 січня.

Пряма мова адвокатки: "Позиція потерпілих така: Бутрименко є злочинець, він є обвинувачений, і якщо його забирають, то нехай повертають хлопців з 3-го полку. Попередні розмови з сім’ями потерпілих були наступного чину: якщо його обміняють на інших військових, які лишилися в "ДНР-ЛНР", то ця позиція є гуманною. Люди розуміють все це. І всі дуже сильно хочуть, щоб Бутрименко був обміняний на Сергія Глондара і Олександра Корінькова з 3-го полку спецпризначення

Передісторія:

  • 16 травня 2019 року Куйбишевський районний суд Запорізької області визнав Миколу Бутрименка винним у фінансуванні тероризму. Його засудили до восьми років позбавлення волі. Проте оскільки обвинувачуваний перебуває у попередньому ув’язненні з 1 червня 2016 року, то, за так званим "законом Савченко", він зможе вийти на волю уже через рік.
  • За даними свідків у його справі, Бутрименко в 2014 році повідомив підтримуваним Росією бойовикам про українських спецпризначенців біля Сніжного, після чого військових обстріляли і 10 із них загинули.
  • Прокуратура і постраждалі подали апеляцію на вирок Бутрименку.
  • 9 грудня 2019 року у Парижі лідери Франції, Німеччини, України та Росії, серед іншого, домовилися, що до кінця року відбудеться обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх".
  • Проблемним залишилося розуміння формули "всіх на всіх": чи йдеться про усіх встановлених осіб, чи про всіх підтверджених. Москва не погоджується підтвердити утримання деяких осіб, яких, за інформацією Києва, незаконно тримають у неволі окупанти.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко говорив, що представники Червоного Хреста спробують потрапити на окуповані території, аби дізнатися, чи є там зниклі безвісти, яких, "за різними оцінками, майже 500 людей".
  • Під час зустрічі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі 18 грудня не вдалось домовитись про "обмін всіх на всіх".
  • 23 грудня тристороння контактна група досягла домовленості про взаємне звільнення утримуваних осіб до кінця року. Київ має отримати громадян, яких утримують бойовики ОРДЛО.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...