Україна і Росія домовилися про звільнення полонених до кінця року

Понеділок, 23 грудня 2019, 16:51
Україна і Росія домовилися про звільнення полонених до кінця року

Тристороння контактна група досягла домовленості про взаємне звільнення утримуваних осіб до кінця року.

Джерело: речниця представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Facebook, Офіс президента з посиланням на представницю України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерію Лутковську, "Інтерфакс-Україна" з посиланням на представника РФ на переговорах контактної групи Бориса Гризлова

Пряма мова Оліфер: "Під час відеоконференції Тристоронньої контактної групи досягнуто домовленості щодо взаємного звільнення утримуваних осіб до кінця року, як це і передбачено підсумками саміту лідерів країн Нормандської четвірки в Парижі".

Пряма мова Лутковської: "Було нарешті досягнуто домовленості щодо проведення взаємного звільнення осіб до закінчення цього року...

Ми зможемо нарешті забрати з незаконного утримання під вартою тих наших хлопців, яких не змогли забрати у грудні 2017 року, тих хлопців, які протягом 4 років після Іловайська, Дебальцевого перебували в полоні і які протягом 4 років не мали можливості навіть поспілкуватися зі своїми сім’ями".

Деталі: Лутковська додала, що наразі "остаточно дошліфовуються списки".

Вона також закликала усіх "не маніпулювати інформацією", тому що за  процедурою взаємного звільнення стоять долі людей.

Цю інформацію підтвердили в Росії. Зокрема, Гризлов заявив, що Київ і Донбас домовилися про обмін полоненими у форматі "всіх встановлених на всіх встановлених" до кінця року.  

Що було раніше: Міністр закордонних справ Вадим Пристайко розповів, що наразі узгоджено одну групу людей, готову до обміну. Проте для того, щоб забрати всіх утримуваних, необхідно допрацювати списки осіб.  

Передісторія:

  • 9 грудня 2019 року у Парижі лідери Франції, Німеччини, України та Росії, серед іншого, домовилися, що до кінця року відбудеться обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх".
  • Проблемним залишилося розуміння формули "всіх на всіх": чи йдеться про усіх встановлених осіб, чи про всіх підтверджених. Москва не погоджується підтвердити утримання деяких осіб, яких, за інформацією Києва, незаконно тримають у неволі окупанти.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко говорив, що представники Червоного Хрестаспробують потрапити на окуповані території, аби дізнатися, чи є там зниклі безвісти, яких, "за різними оцінками, майже 500 людей".
  • Під час зустрічі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі 18 грудня не вдалось домовитись про "обмін всіх на всіх". 
  • Речниця представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що у понеділок 23 грудня має відбутися відеоконференція Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі для продовження переговорів щодо обміну людьми
  • 27 грудня 2017 року на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся попередній масштабний обмін утримуваними особами. Тоді українській стороні передали 74 людини (одна жінка вирішила залишитися в ОРДЛО) Київ передав бойовикам 233 людини.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News