Справа Шеремета: В СБУ заперечують, що не віддали поліції відео з камер спостереження

Субота, 11 січня 2020, 14:33
Справа Шеремета: В СБУ заперечують, що не віддали поліції відео з камер спостереження

 справі про вбивство журналіста Павла Шеремета поліція мала відео з чотирьох камер спостереження, про відсутність яких раніше  заявляв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. 

Джерело: відповідь Служби безпеки України у відповіді на запит "Слідства.Інфо

Деталі: У Службі безпеки запевняють, що віддали поліції усі відеоматеріали у даній справі. 

Дослівно: "Отримані співробітниками Служби безпеки України носії інформації із записами камер зовнішнього спостереження, що розташовані в одному з будинків поблизу місця злочину, були передані слідчому з відповідним процесуальним оформленням, в оригінальному вигляді, без внесення жодних змін у конфігурацію й об’єм матеріалів". 

 

Що передувало: У грудні 2019 року глава МВС Арсен Аваков, коментуючи деталі розслідування вбивства Шеремета, заявив: поліції не передали записи з чотирьох камер відеоспостереження поблизу місця злочину. За словами Авакова, одразу після злочину ці відео поліція збирала разом із працівниками Служби безпеки.

Аваков додав, щопісля того, як Генпрокуратура доручила вести розслідування саме поліції, їм не передали ці важливі для слідства записи.

"Ми не знайшли чотири камери. Ми не змогли їх отримати. Це хороші камери в хороших місцях. В дуже потрібних для нас місцях були, з хорошою якістю. Нам сказали: "Ми їх вам віддали раніше. Дивно, що ви їх не отримали". А їх не було", — заявив глава МВС та додав, що цей факт є предметом окремого розслідування.

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Блог УП: Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета 

3 роки без відповіді. Що відбувається у розслідуванні вбивства Павла Шеремета

Нагадаємо, 

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • У травні 2017 року "Слідство.Інфо" оприлюднило фільм "Вбивство Павла", зроблений із представниками міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP. У ньому були нові деталі, пропущені слідством, – зокрема, виявлені за допомогою записів із камер відеоспостереження.
  • Завдяки відеозаписам із камер спостереження відомо, що вибухівку вночі заклала під сидіння водія жінка, її прикривав чоловік. Вони з'явилися поруч із місцем вибуху й вранці 20 липня.
  • Журналісти також встановили, що під будинком, де жив Шеремет, у ніч, коли під машину журналіста заклали вибухівку, перебували підозрілі червоний "Мерседес" і сіра "Шкода", водія останньої вдалося розшукати: Ігор Устименко у 2014 році працював у Службі безпеки України.
  • З розмов із людьми, які могли бути корисними для слідства, журналісти зробили висновок, що слідчі їх не допитували.
  • Окремо автори фільму "Вбивство Павла" поділилися тим, що відео з трьох камер, яке могло бути ключовим, їм не дали власники, а ще деякі записи виявилися недоступними, бо працівники Служби безпеки України вилучили відповідні сервери і повернули їх порожніми.

    CБУ запевнила, що її працівники отримали 4 жорсткі носії інформації із записами камер зовнішнього спостереження на одному з будинків на вулиці Івана Франка – і "без внесення жодних змін у конфігурацію і об’єм матеріалів" передали їх слідчому.

  • Тодішній заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян підтвердив: "Випадки, коли ми приходили, а відео не було, дійсно мали місце". По пояснення він порадив звертатися до СБУ.

  • Восени 2019 року слідство затримало Владислава та Інну Грищенків (чоловіка "Бучу", – 24 вересня на Волині, дружину "Пуму" – 5 листопада у Києві). Вони проходили у справі про невдалий замах в Івано-Франківській області на бізнесмена. Подружжя також фігурує у справі вбивства Шеремета.

  • Грищенко заявляв, що слідство пропонувало йому визнати себе винним у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.

  • 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні. 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування