Гончарук: Родинам загиблих в авіатрощі у Тегерані виплатять по 200 тисяч

Субота, 11 січня 2020, 19:57
Гончарук: Родинам загиблих в авіатрощі у Тегерані виплатять по 200 тисяч

Уряд виплатить родинам загиблих в авіакатастрофі в Ірані по 200 тисяч гривень допомоги. 

Джерело: заява прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, оприлюднена ввечері 11 січня  

Пряма мова Гончарука: "Уряд виплатить родинам загиблих в авіакатастрофі в Ірані по 200 тисяч гривень допомоги та проконтролює належне здійснення страхових виплат відповідно до Монреальської конвенції". 

Деталі: Гончарук заявив, що держава надасть всебічну підтримку і допомогу, зокрема юридичну та фінансову.

Окрім того, за його словами, авіакомпанія МАУ відповідно до колективного договору здійснить виплати родинам членів екіпажу. 

Дослівно: "Наші дипломати вже працюють за всіма методами, які є в міжнародному правовому полі, щоби домогтися компенсацій від іранської сторони", - додав Гончарук. 

Що передувало: 

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що в ході розмови з президентом Ірану домовлено, що Хасаном Рухані сторони домовилися про повну юридичну та технічну взаємодію, включно з питанням отримання компенсації.

За словами Зеленського, держава також всіляко сприятиме отриманню родинами загиблих компенсацій від перевізника, страхових компаній та Ісламської Республіки Іран. 

Передісторія:

  • Літак регулярного рейсу PS 752 "Тегеран - Київ" авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомляв, що серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 57; зі Швеції 10; з Афганістану 4; зі ФРН 3, із Великої Британії 3, з України 11 громадян (2 пасажири й 9 членів екіпажу).
  • Кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.
  • 10 січня глава СБУ Іван Баканов заявив, що Служба безпеки розглядає дві пріоритетні версії авіакатастрофи літака рейсу PS 752 в Ірані: потрапляння ракети й теракт.
  • Вранці 11 січня Іран офіційно визнав, що помилково збив літак МАУ.
  • Президент Ірану Хасан Рухані виступив із заявою про те, що країна "глибоко шкодує про цю трагічну помилку" і заявив, що дії військових, які призвели до загибелі українського лайнера, будуть розслідуватися.
  • Напередодні офіційні представники Ірану відкидали звинувачення у збитті літака ракетою. 
  • Відповідальність за аварію українського літака МАУ взяв на себе Корпус вартових ісламської революції (КВІР) - військова гілка виконавчої влади Ірану. 
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій та офіційних вибачень по дипломатичних каналах. 
  • В ході розмови з президентом Ірану 11 січня президент України заявив, що тіла українських громадян, які загинули внаслідок катастрофи літака авіакомпанії МАУ e Тегерані, мають бути повернуті на батьківщину до 19 січня.
  • МЗС України негайно надішле Ірану ноту з чітким переліком усіх наступних кроків, серед іншого – юридичних аспектів врегулювання питання компенсацій. Іранська сторона погоджується з Україною в цьому питанні.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування