Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Слуги народу" просять СБУ з’ясувати походження "запису наради Гончарука"

Четвер, 16 січня 2020, 14:33
Слуги народу просять СБУ з’ясувати походження запису наради Гончарука

Нардепи з фракції "Слуга народу" звернулися до СБУ у зв’язку з оприлюдненням аудіозапису з нібито розмовою Прем’єр-міністра Олексія Гончарука із заступником голови НБУ Катериною Рожковою та міністром фінансів Оксаною Маркаровою перед зустріччю з Президентом Володимиром Зеленським.

Джерело: Укрінформ з посиланням на заяву представника Кабінету міністрів у Верховній Раді Олени Шуляк, в кулуарах парламенту

Пряма мова: "Зазначені аудіозаписи мають неабиякий великий резонанс у суспільстві. Але на сьогодні, станом на зараз, відсутня будь-яка інформація щодо достовірності та цілісності цієї інформації. Ми, група народних депутатів, звернулися до Служби безпеки України сьогодні для того, щоб вони організували всебічне дослідження для того, щоб встановити, по-перше, джерела походження такої інформації, по-друге - цілісність такої інформації, чи немає ознак монтажу чи втручання до звукової інформації".

Деталі: Депутат додала, що найголовнішим є встановити законність отримання цієї інформації. Депутати просять СБУ провести розслідування і поінформувати депутатів про його результати.

За словами Шуляк, існує три шляхи, як ця інформація могла бути отримана, якщо вона є достовірною.

Пряма мова: "По-перше, вона могла б бути отримана в рамках кримінального розслідування, якого, як ми знаємо, немає. По-друге - в рамках контррозвідувальної діяльності. Про таку діяльність нам невідомо. І третє, найбільш неприємне, така інформація може бути достовірною, якщо вона була отримана незаконним способом при встановленні технічних засобів у приміщенні високопосадовців, де проводяться наради".

Що було раніше: 15 січня в мережі було опубліковано прослушку, де нібито прем'єр Гончарук каже, що він "повний профан в економіці". На засіданні фракції "Слуга народу" жваво обговорювали це.

Також ходили чутки, що прем'єр нібито написав заяву про звільнення або що можлива його відставка. 

У записі нібито беруть участь, крім Гончарука, заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова, міністерка фінансів Оксана Маркарова, міністр Тимофій Милованов, заступник голови НБУ Дмитро Сологуб та заступниця очільника Офіса президента Юлія Ковалів. Ковалів повідомила УП, що на записі не її голос.

Запис міг здійснюватись 16 грудня 2019 року на зустрічі у форматі "на каву" між представниками Кабміна та Нацбанку в будівлі НБУ.

Рожкова не вперше потрапляє на "плівки". Її прослуховували у 2016 році. Тодішня голова НБУ Валерія Гонтарєва пов'язала прослушку з тим, що Рожкова вела націоналізацію "Приватбанка".

Зранку 16 січня Гончарук заявив, що ворогам не вдасться зупинити його, – і навів аргументи на користь того, що він не "профан" в економіці.

Важливо: Згідно з українським законодавством, питання про відставку уряду не можна розглядати протягом року з моменту затвердження програми діяльності Кабміну. Таким чином, уряд Гончарука має імунітет до жовтня 2020 року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування