Порошенко не отримував повісток, прийшов за ними сам у ДБР – адвокат

Понеділок, 20 січня 2020, 17:17
Порошенко не отримував повісток, прийшов за ними сам у ДБР – адвокат

П’ятий президент Петро Порошенко прийшов у Державне бюро розслідувань за повістками про виклик на допит в якості свідка у справі про ймовірну держзраду під час підписання Мінських угод у 2015 році. Допит запланований на 24 січня.

Джерело: адвокат Ігор Головань у блозі "Української правди"

Пряма мова: "...Особисто відвідав Державне бюро розслідувань, щоб повернути слідчих ДБР у рамки закону і примусити їх вручити повістки про виклик свідка у порядку, встановленому КПК. (Йдеться про - ред.) виклик для допиту у якості свідка на 24 січня (справа про Мінські угоди), на 31 січня (справа моряків), 11 лютого 2020 року.

На 31 січня та 11 лютого заплановані закордонні відрядження, про що він поінформував ДБР. Відтак, Петро Порошенко має намір відвідати ДБР 24 січня і дати свідчення не лише у справі про Мінські угоди, але і по всіх інших провадженнях, сфабрикованих за вказівкою офісу Президента".

Деталі: Адвокат наполягає, що експрезидент "до цього дня жодних інших повісток не отримував". На думку Голованя, два провадження з трьох ДБР розслідує в інтересах Росії.

Що передувало: 18 січня Державне бюро розслідувань оприлюднило повістку на допит Порошенка як свідка у кримінальному провадженні щодо його можливої держзради в ході підготовки "Мінських угод" від 2015 року.

В той же день пресслужба партії "Європейська солідарність" заявила, що явка Порошенка на допити в ДБР можлива за умови належного вручення повісток. Мовляв, публічне "запрошення" на допити не передбачене нормами Кримінально-процесуального кодексу.

Читайте також: Зустрінь весну без пороху. У чому підозрюють Порошенка

Передісторія:

  • Після приходу до влади Володимира Зеленського проти Порошенка відкрито низку проваджень, до яких причетний юрист Андрій Портнов – керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента Віктора Януковича та заступник глави АП часів Януковича, також знайомий із нинішнім головою Офіса президента Андрієм Богданом.
  • Станом на жовтень ДБР вела щонайменше 13 кримінальних проваджень, в яких фігурує Порошенко.
  • У команді Порошенка вважають, що колишній директор ДБР Роман Труба став інструментом у руках Портнова. Порошенка, зокрема, підозрюють у тому, що він втручався в роботу Вищої ради правосуддя.
  • 13 серпня суд дав дозвіл допитати Порошенка у ДБР із застосуванням поліграфа у провадженні щодо ймовірного ухилення від податків під час купівлі-продажу телеканалу "Прямий", у Порошенка від "детектора брехні" відмовилися.
  • 17 вересня суд за клопотанням ДБР наклав арешт на все нерухоме майно і корпоративні права заводу "Кузня на Рибальському", який раніше належав Порошенку. 
  • Справу стосовно "Кузні на Рибальському" також відкрили після заяви Портнова. За його версією, Порошенко розкрадав бюджетні кошти через "Кузню", а потім відмив незаконні доходи, провівши продаж заводу через офшори.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування