В ДБР пояснили, чому не пустили депутатів разом з Порошенком

П'ятниця, 24 січня 2020, 12:29
В ДБР пояснили, чому не пустили депутатів разом з Порошенком

Державне бюро розслідувань розцінює як втручання у роботу бюро спроби народних депутатів України увійти у приміщення правоохоронного органу.

Джерело: пресслужба ДБР

Пряма мова: "Державне бюро розслідувань є державним правоохоронним органом. Відповідно до частини 2 статті 4 Закону України "Про Державне бюро розслідувань" забороняється незаконне втручання державних органів, їхніх посадових і службових осіб у діяльність Державного бюро розслідувань.

Намагання народних депутатів України в даний час проникнути у приміщення Державного бюро розслідувань, Бюро розцінює як пряме порушення вищевказаної норми Закону".

UPD: У відповідь на  повідомлення ДБР народна депутатка Ірина Геращенко заявила, що депутати не вдиралися до бюро і жодних порушень порядку не було. Також вона повідомила, що поліція зареєструвала заяву про здійснення злочину з боку керівництва і охорони ДБР, які, як стверджується, перешкоджали діяльності народних депутатів.

Що було раніше: 24 січня п’ятий президент Петро Порошенко прийшов на допит до Державного бюро розслідувань в якості свідка у справі про ймовірну держзраду під час підписання Мінських угод у 2015 році.

Він намагався потрапити всередину з адвокатами та депутатами фракції "Європейської солідарності", але охорона пропустила лише його та адвокатів.

У "ЄС" заявили, що парламентарі прийшли раніше за Порошенка і хотіли передати керівництву ДБР вимоги від родин Небесної сотні, але у приміщення бюро їх не пустили.

Депутати наполягають, що охорона ДБР діяла незаконно, оскільки "Конституція та закон про статус народного депутата дають їм право  "безперешкодно потрапляти на територію державних установ, підприємств і організацій".

Читайте також: Зустрінь весну без пороху. У чому підозрюють Порошенка

Передісторія:

  • Після приходу до влади Володимира Зеленського проти Порошенка відкрито низку проваджень, до яких причетний юрист Андрій Портнов– керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента Віктора Януковича та заступник глави АП часів Януковича, також знайомий із нинішнім головою Офісу президента Андрієм Богданом.
  • У команді Порошенка вважають, що колишній директор ДБР Роман Труба став інструментом у руках Портнова. 
  • Порошенка, зокрема, підозрюють у тому, що він втручався в роботу Вищої ради правосуддя.
  • 13 серпня 2019 року суд дав дозвіл допитати Порошенка у ДБР із застосуванням поліграфа у провадженні щодо ймовірного ухилення від податків під час купівлі-продажу телеканалу "Прямий", у Порошенка від "детектора брехні" відмовилися.
  • 17 вересня 2019 року суд за клопотанням ДБР наклав арешт на все нерухоме майно і корпоративні права заводу "Кузня на Рибальському", який раніше належав Порошенку. 
  • Справу стосовно "Кузні на Рибальському" також відкрили після заяви Портнова. За його версією, Порошенко розкрадав бюджетні кошти через "Кузню", а потім відмив незаконні доходи, провівши продаж заводу через офшори.
  • Станом на жовтень 2019 року ДБР вело щонайменше 13 кримінальних проваджень, в яких фігурує Порошенко.
  • 18 січня Державне бюро розслідувань оприлюднило повістку на допит Порошенка як свідка у кримінальному провадженні щодо його можливої держзради під час підготовки "Мінських угод" від 2015 року.
  • У той же день пресслужба партії "Європейська солідарність" заявила, що явка Порошенка на допити в ДБР можлива за умови належного вручення повісток. Мовляв, публічне "запрошення" на допити не передбачене нормами Кримінально-процесуального кодексу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News