У СБУ кажуть, що викликали Стерненка не для підозри: під стінами будівлі акція

Понеділок, 18 травня 2020, 10:38

Служба безпеки повідомляє, що активіста Сергія Стерненка викликали до СБУ не для оголошення йому про підозру, тим часом під стінами будівлі зібралися на акцію для підтримки активіста.

Джерело: пресслужба СБУ, "Укрінформ"

Дослівно СБУ: "Сергія Стерненка викликано на 9.00 18 травня для проведення окремих слідчих та процесуальних дій, які на даний момент часу не пов’язані з оголошенням йому про підозру.

Активізація навколо цієї справи в інформаційному полі є нічим іншим, як свідомим намаганням загострити ситуацію в публічній площині та створити додаткові можливості для подальшого тиску на розслідування. Яке, на жаль, не поверне до життя вбиту раніше людину".

Деталі: Тим часом під стінами головного слідчого управління СБУ у Києві проходить акція на підтримку Стерненка.

Сам Стерненко також приїхав в СБУ він заявив, що він не "підозрюваний, а потерпілий". 

Після того, як активіст вийшов з будівлі служби безпеки, він повідомив, що його викликали для ознайомлення з матеріалами справи, але він переконаний, що "плани в СБУ були інші".

Стерненко повідомив, що днями збере прессконференцію щодо інформації, яку йому озвучили в СБУ.

Біля управління в Аскольдовому провулку наразі перебуває понад сотня осіб, люди постійно прибувають. Поряд із управлінням СБУ чергує понад 30 правоохоронців.

Учасники акції протесту в переважній більшості приходять у захисних масках.

Що було раніше: 14 травня Сергій Стерненко повідомив, що його викликали в СБУ на 18 травня для "для участі у слідчих і процесуальних діях". На думку активіста, слідство буде оголошувати йому підозру у вбивстві Кузнєцова.

15 травня стало відомо, що двом чоловікам, які у 2018 році напали в Одесі на екслідера місцевого осередку "Правого сектору" Сергія Стерненка, оголосили підозру.

Дії підозрюваних кваліфіковані як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень.

Нагадаємо:

  • У 2018 році на одеського активіста Сергія Стерненка було вчиненотри замахи, в ході третього, 24 травня загинув нападник
  • Поліція розслідує загибель нападника як умисне вбивство. Стерненко стверджує, що захищався.
  • На початку квітня ексзаступник генерального прокурора Віктор Трепак розповів, що Венедіктова заявила йому про необхідність повідомити Стерненку про підозру. Після цього Трепак пішов з посади.
  • Згодом Венедіктова сказала, що підозра Стерненку буде оголошена. Питання полягає лише у кваліфікації: вбивство чи вбивство при перевищенні меж необхідної оборони.
  • 6 травня у дев'яти містах України відбулися акції на підтримку Стерненка.