У ВАКС пояснили, чому зняли з Альперіна всі зобов’язання

Середа, 27 травня 2020, 16:10
У ВАКС пояснили, чому зняли з Альперіна всі зобов’язання

Вищий антикорупційний суд пояснив, що 21 травня зняв з "короля контрабанди" Вадима Альперіна всі зобов’язання, бо вони втратили чинність після збільшення йому розміру застави 16 квітня.

Джерело: пресслужба ВАКС, суддя-спікер суду Віра Михайленко

Дослівно: "Через застосування до підозрюваного застави у більшому розмірі відбулася зміна запобіжного заходу, отже чинність додатково покладених до первісно застосованого запобіжного заходу обов’язків припинилася. 

Таким чином, на час подання та розгляду клопотання прокурора про продовження строку дії обов'язків підозрюваному, ці обов’язки вже припинили свою дію у зв’язку зі зміною підозрюваному запобіжного заходу без вирішення питання покладення процесуальних обов’язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України".

Деталі: У суді пояснили, що процесуальні обов’язки, які покладаються на підозрюваного в порядку ст. 194 КПК України є доповненням до будь-якого запобіжного заходу, не пов’язаного з триманням під вартою.

У ВАКС додали, що ці обов’язки припиняють свою дію після закінчення, зміни або скасування запобіжного заходу, а якщо під час апеляції ухвала судді скасовується або змінюється, то її первісна чинність втрачається.

Процесуальні обов’язки на Альперіна поклав суддя ВАКС 29.11.2019. Строк їх дії продовжувався на підставі відповідних клопотань, зокрема ухвалою від 23.03.2020 він був продовжений до 23.05.2020 включно.

Паралельно прокурор звернувся до ВАКС з клопотанням про звернення застави в дохід держави і збільшення застави Альперіну. 

У задоволенні цього клопотання суд відмовив 18.03.2020, тобто запобіжний захід не змінився, раніше покладені обов’язки продовжили свою дію.

Проте 16 квітня апеляційна палата ВАКС частково задовольнила скаргу прокурора та скасовано ухвалу судді ВАКС від 18 березня.

Апеляційна палата своєю ухвалою звернула в дохід держави частину застави в сумі 35 000 620 грн та збільшила Альперіну розмір застави до 76 598 982 грн.

Відзначається, що під час апеляції питання про покладення на Альперіна процесуальних обов’язків не вирішувалось, а покладені попередньо на обов’язки втратили чинність.

Що було раніше: У Центрі протидії корупції заявили, що з Альперіна зняли електронний браслет, тому що суддя ВАКС Сергій Мойсак повірив на слово адвокату Андрію Федуру.

Знати більше: Хабар на мільйон. Чому заарештували одеського "короля контрабанди" Альперіна

Нагадаємо:

  • 16 квітня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду стягнула з "короля контрабанди" лише 35 млн замість, тобто половину застави. А розмір нової застави збільшили до 76 млн грн.
  • 26 листопада детективи НАБУ затримали 10 осіб за підозрою в скоєнні злочинів, пов'язаних з порушенням митного законодавства.
  • 27 листопада НАБУ затримало Вадима Альперіна, коли він з адвокатом прийшов до слідчих. За даними слідства, він – очільник злочинної організації, яка шляхом махінацій незаконно завозила товари в Україну. Схема завдала інтересам держави понад 77,7 млн грн збитків.
  • 28 листопада Альперіну оголосили підозру за ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України ("зловживання владою або службовим становищем"). 
  • Тоді, в листопаді 2019 року, президент України Володимир Зеленський назвав Альперіна "одним із хрещених батьків контрабанди" і пообіцяв "цінний подарунок" тим, хто допоможе його спіймати.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News