Рада підтримала звіт ТСК щодо нападів на Гандзюк та інших активістів

Середа, 17 червня 2020, 11:51
Рада підтримала звіт ТСК щодо нападів на Гандзюк та інших активістів

Верховна Рада прийняла звіт Тимчасової слідчої комісії щодо розслідувань нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів у 2017-2018 рокіх.

Джерело: трансляція засідання Верховної Ради

Деталі: 307 народних депутатів проголосували за проєкт постанови №3634 "Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років".

 

Згідно з постановою, звіт ТСК мають оприлюднити у газеті "Голос України", а також направити президенту, голові Верховної Ради, прем’єр-міністру, Офісу генпрокурора, СБУ, МВС, Нацполіції – для розгляду й реагування в межах компетенції.

Усі вони, крім голови держави, повинні у 2-тижневий термін поінформувати Верховну Раду за наслідками розгляду матеріалів Тимчасової слідчої комісії.

Цим документом ВР констатує: "У зв’язку із систематичним саботажем розслідувань нападів на громадських активістів в Україні, Тимчасова слідча комісія вважає за необхідне звернути увагу Кабінету міністрів, Офісу генерального прокурора, Національної поліції, Служби безпеки України на необхідність проведення повного та всебічного розслідування із дотриманням законних строків за фактами нападів на громадських активістів".

Офісу генпрокурора рекомендовано:

1) Вжити заходи реагування за фактами наведеними у звіті Тимчасової слідчої комісії.

2) Посилити нагляд за дотриманням законності у роботі Національної поліції України, своєчасно реагувати на всі випадки порушень закону та вживати необхідні заходи реагування у випадку невиконання приписів прокурора.

3) Здійснюючи нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, проводити перевірки про можливі порушення законодавства, що містяться у скаргах, зверненнях чи надходять із будь-яких джерел.

4) Поновити досудове розслідування у кримінальному провадженні та №22019000000000215 від 12 липня 2019 року за підозрою Мангера В.М. та Левіна О.О. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 121 КК України.

Від УП: постанову внесли 11 червня, того ж дня розслідування у справі Гандзюк поновили, а Мангеру вручили клопотання про зміну запобіжного заходу із застави на тримання під вартою.

На засіданні Верховної Ради планують згодом заслухати генпрокурора, керівництво Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції – з питань розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

Депутат Ігор Василів ("Слуга народу"), виступаючи при представленні звіту, сказав, що ТСК виявила низку недоліків: розслідування справи Катерини Гандзюк "після певних успіхів фактично зупинилося" після ліквідацію спеціального департаменту у Генпрокуратурі і звільнення Віктора Трепака, Владислав Мангер не був відсторонений, а Ігорю Павловському безпідставно пом’якшили звинувачення.

Він також додав, що у справі Сергія Стерненка не зберігається таємниця слідства.

Вікторія Сюмар ("Європейська солідарність") зазначила, що справи Гандзюк і Стерненка є політичними. Вона обурилася, що Рада не дала достатньо часу для представлення звіту.

Звіт представили у день народження Гандзюк, яка влітку 2018 року отримала важкі хімічні опіки внаслідок облиття кислотою, а восени того ж року померла.

Олена Рощенко, УП, доповнено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування