Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чоловіка, який продавав посади, втретє спіймали на аналогічній справі

Середа, 1 липня 2020, 22:57
Чоловіка, який продавав посади, втретє спіймали на аналогічній справі

Микола Ільницький, якого судять за шахрайство, у квітні цього року знову був затриманий за підозрою в отриманні 25 тисяч доларів за допомогу у влаштуванні на посаду керівника Аграрного фонду.

Джерело: "Судовий репортер" з посиланням на ухвалу суду

Деталі: 2 квітня 2020 заявник зустрівся із раніше не знайомим йому Ільницьким, який нібито говорив, що працює у вищих органах державної влади або займає одну з посад в апараті Кабінету міністрів та має зв’язки в Адміністрації президента.

Зустріч відбулася у Києві біля адміністративної будівлі уряду. Ільницький начебто запропонував за 25 тисяч доларів забезпечити працевлаштування у державних установах м. Києва, міністерствах інфраструктури або ЖКГ та державних компаніях (Укравтодор). Через п’ять днів співрозмовник написав заяву у правоохоронні органи.

9 квітня поблизу Національного банку України на вул. Інститутській у м. Києві, заявник нібито передав Ільницькому власні фотокартки, копії паспорта, ідентифікаційного коду, диплому про вищу освіту, а також 300 доларів за прискорення отримання позитивного висновку спецперевірки, яка проводиться СБУ для взяття на облік у "резерві державних службовців".

Так само заявник написав заяву на ім’я прем’єр-міністра щодо постановки його у резерв державних службовців та передав Ільницькому.

14 квітня відбулася передача 25 тис. доларів за працевлаштування на посаду заступника генерального директора Аграрного фонду, після чого Ільницького затримали.

Суд брав до уваги, що підозрюваний не працює, не має постійного джерела доходу, раніше неодноразово судимий за вчинення аналогічних корисливих злочинів, і в даний час його судять у Подільському суді Києва за обвинуваченням у шахрайстві в особливо великих розмірах. Тому суд зазначив, що це характеризує його як особу схильну до вчинення злочинів і що він може переховуватися від органів досудового розслідування та суду.

Прокурор розповів, що Ільницький намагався уникнути затримання і тікав з місця події машиною, в якій сидів також заявник, та скоїв ДТП, в  результаті якої заявник отримав перелом руки та перебуває у лікарні. Тому прокурор просив взяти підозрюваного під варту без визначення застави.

Адвокат заперечував проти тримання під вартою і  доводив, що підозра необгрунтована. Вказував, що  заявник звернувся до правоохоронців чомусь тільки через п’ять днів після зустрічі. Також не зрозуміло, чому розслідування ведеться слідчими із Полтавської області, якщо подія сталася в Києві.

Захисник повідомив, що підозрюваний має малолітню дитину, двох старших дітей, пережив дві тяжкі хвороби інсульт та ішемічну хворобу серця, є інвалідом другої групи, має постійне місце проживання, а тому до нього можливо застосувати нічний домашній арешт.

15 квітня суд взяв особу під варту із альтернативою застави 420 тис. грн. Наступного дня гроші внесли і підозрюваний вийшов на свободу. Розслідування справи продовжили до 14 серпня 2020.

У рішенні суду йдеться, що у 2013 році цей чоловік був засуджений до 9 років позбавлення волі за шахрайство.

Згідно з вироком суду, у 2005-2010 рр., представляючись співробітником Адміністрації президента він зібрав з людей 1,4 млн доларів – за призначення на посаду, допомогу у придбанні землі чи квартир, продаж машин із президентського автопарку та інше.

Але в лютому 2016 Ільницький звільнився умовно-достроково та із застосуванням  "закону Савченко" фактично відбув за гратами менше 3 років замість 9.

У вересні 2016 чоловіка знову звинуватили у шахрайстві і підбурюванні до передачі неправомірної вигоди – Ільницький начебто представлявся працівником Адміністрації президента і пропонував судді Голосіївського суду Олександру Білику за гроші посприяти у призначенні на посаду безстроково. Йшлося про 500 доларів за успішну спецперевірку СБУ і 30 тисяч доларів за рекомендації Вищої кваліфкомісії суддів і позитивне голосування у Верховній Раді.

Пізніше у цій справі Ільницький заявив у НАБУ про вимагання у нього хабара слідчим прокуратури Київської області і адвокатом. Тепер справу адвоката і колишнього слідчого прокуратури слухає Вищий антикорупційний суд, а Ільницький проходить там як свідок.

Довідково: В ухвалі суду йдеться про "Адміністрацію президента". З червня 2019 року такого відомства не існує – його переіменував президент Володимир Зеленський в Офіс президента України.

Що було раніше: 2 квітня псевдорадник голови Офісу президента Андрія Єрмака отримав 100 тисяч доларів хабаря за нібито допомогу у влаштуванні на керівну посаду в Держагентстві лісових ресурсів.

30 червня у Києві правоохоронці затримали чоловіка, який за 25 тисяч доларів обіцяв сприяння у призначенні на керівну посаду в Національний банк України.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...