Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суди безпідставно закривають справи про конфлікт інтересів – НАЗК

Понеділок, 14 грудня 2020, 09:35
Суди безпідставно закривають справи про конфлікт інтересів – НАЗК
Фото habr.com

Голова Національного агентства з запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що суди безпідставно закривають справи про конфлікт інтересів, у зв’язку з цим він написав листи до генпрокурора та голови Верховного суду.

Джерело: сайт НАЗК

Дослівно: "Рішення Конституційного суду № 13-р/2020 позбавило НАЗК можливості складати адміністративні протоколи, пов’язані з конфліктом інтересів. Однак статті Кодексу України про адміністративні порушення, якими передбачається відповідальність за такі порушення, залишаються чинними.   

Незважаючи на це, окремі суди почали закривати справи щодо конфлікту інтересів на підставі рішення КС".

Деталі: У зв’язку з цим голова НАЗК у листах до гепрокурора Ірини Венедіктової та голови Верховного Суду Валентини Данішевської просить донести цю інформацію до суддів та прокурорів.

Новіков нагадав, що протоколи, складені посадовцями НАЗК  є належними та допустимими доказами у судових справах.

У НАЗК пояснили, що наразі суди здійснюють розгляд справ про адміністративні правопорушення за 130 протоколами НАЗК, складеними за статтями КУпАП:  172-4 (порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності), 172-5 (порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків), 172-7 (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів).

Серед цих протоколів 16 складені щодо нардепів, 11 – щодо високопосадовців (члена Центральної виборчої комісії, заступників міністрів, голови та заступника голови Держархбудінспекції).

У НАЗК підкреслили, що КС своїм рішенням не визнавав неконституційними норми закону "Про запобігання корупції", порушення яких є підставою для адміністративної відповідальності за вказаними статтями. Але, попри це, агентство зафіксувало одразу декілька випадків закриття зазначених справ навіть без з’ясування обставин правопорушення.

Знати більше: Вбити боротьбу з корупцією. Як Конституційний Суд повертає бандитські 90-ті

Корупційний суд України: чому скандальне рішення КС руйнує не тільки безвізовий режим

Плати штраф і бреши далі: що пропонують в президентському законопроєкті щодо недостовірного декларування

Передісторія: 

  • 27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною ст. 366-1 Кримінального кодексу. Рішення КС розцінили як скасування електронного декларування, скасування повноважень НАЗК на повну перевірку та моніторинг способу життя, декриміналізацію недостовірного декларування.
  • У КС запевнили, що з цієї норми ККУ треба лише прибрати "навмисне недекларування" та скорегувати повноваження НАЗК. Судді також запевнили, що рішення КС не вимагало закриття реєстру електронних декларацій.
  • Президент Володимир Зеленський запропонував припинити повноваження суддів КС, визнати його рішення про декларування "нікчемним", залишивши без правових наслідків, відновивши дію закону "Про запобігання корупції".
  • 4 грудня Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування – за брехню про статки передбачили штраф і обмеження волі.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування