Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В МВС дали оцінку свідченням білоруського ексофіцера у справі Шеремета

Вівторок, 19 січня 2021, 15:53
В МВС дали оцінку свідченням білоруського ексофіцера у справі Шеремета
Ігор Макар

Міністерство внутрішніх справ стверджує, що білоруський офіцер Ігор Макар розповів  додаткові факти, що можуть допомогти вийти на слід замовників вбивства Павла Шеремета.

Джерело: повідомлення МВС

Деталі: В МВС вказали, що Макару забезпечили охорону під час його перебування в Україні.

Він має процесуальний статус свідка.

Дослівно: "Під час допиту свідок надав слідчим інформацію, котра може суттєво пришвидшити процес встановлення замовників та обставин підготовки підриву Павла Шеремета. Наразі поліцейські перевіряють отримані дані.

Аудіозапис направлений на фоноскопічну експертизу.

Крім того, працівники Нацполіції підготували клопотання про надання міжнародної правової допомоги на проведення додаткових слідчих дій на території держав, пов’язаних із оприлюдненим аудіозапису".

Читайте також: Вбивство Шеремета. Що відбувається зі справою, відкриті питання та відповіді

Що цьому передувало: 19 січня білоруський офіцер Ігор Макар, який опублікував записи розмов голови КДБ Білорусі про планування вбивства Павла Шеремета, дав свідчення українським правоохоронцям у Києві у справі про вбивство журналіста.

Він заявив, що після його показань розслідування справи в корені зміниться, і його завершить генеральна прокуратура України.

Колишній офіцер вважає, що причина вбивства Шеремета на 60% пов'язана з "справами зниклих". Також журналіст займався розслідуванням справи вибуху в мінському метро в 2011 році.

Передісторія:

  • 4 січня білоруська опозиція передала Українській правді записи розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева.
  • На записі звучать слова Зайцева, записані прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ "Альфа" в офісі Зайцева в Мінську. Зокрема, обговорюється спосіб вбивства Шеремета, який у той час жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб вбивство стало публічним сигналом.
  • Колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який розповсюдив аудіозапис, де силовики Білорусі обговорюють можливість вбивства журналіста Павла Шеремета, повідомив, що готовий свідчити у справі Офісу генерального прокурора України.
  • У Міністерстві внутрішніх справ вважають, що записи 2012 року, на яких начебто білоруські спецслужби обговорюють намір убити Шеремета вибухівкою, відповідають версії українського слідства і на справі ветеранів АТО й волонтерів не позначаться.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: