ВРП звинуватила суддів ВАКС у порушеннях ще до розгляду справи – ЦПК

Четвер, 18 лютого 2021, 12:55
ВРП звинуватила суддів ВАКС у порушеннях ще до розгляду справи – ЦПК
Фото sud.ua

Вища рада правосуддя відкрила дисциплінарну справу щодо трьох суддів Вищого антикорупційного суду і ще до її розгляду звинуватила суддів у "системних порушеннях ними норм процесуального права".

Джерело: сайт ВРП, Центр протидії корупції

Дослівно ЦПК: "Ще не розглянувши справу, ВРП вже звинуватила суддів у "системності порушень ними норм процесуального права", що свідчить про упередженість".

Деталі: За словами юриста ЦПК Вадима Валька, "очевидним є те, що ВРП упереджена до суддів ВАКС і там наперед малюють незаконні рішення, якими карають чесних і принципових суддів".

Дисциплінарне провадження через нібито порушення суддями Віктором Масловим, Ігорем Строгим та Лесею Федорак норм процесуального права ВРП відкрила 17 лютого.

У провадженні йдеться про нібито безпідставне затягування суддями розгляду справи та залучення у засідання адвоката, який подав заяву про відмову від виконання обов’язків.

Ці порушення судді ВАКС нібито допустили під час розгляду справи про хабарництво двох інших суддів – екссудді Голосіївського райсуду Києва Андрія Новака та його ексколеги Олександра Білика, яких обвинувачують у хабарництві (за версією обвинувачення, вони за 8 тис доларів обіцяли ухвалити потрібне рішення про поновлення на роботі і компенсацію у 1,5 млн грн).

У ЦПК зазначили, що скаргу на суддів ВАКС подала Національна асоціація адвокатів України, членом якої є обраний на з’їзді адвокатів член ВРП Олексій Маловацький. 

Раніше судді ВАКС заявляли про втручання у їхню діяльність в рамках цієї дисциплінарної скарги, оскільки член ВРП Маловацький вимагав від суддів надати йому матеріали справи, розгляд якої ще не завершений, що прямо заборонено законом.

У ЦПК додали, що дії Маловацького також мають ознаки конфлікту інтересів, оскільки він – доповідач по скарзі НААУ і одночасно член цієї організації.

Центр протидії корупції нагадав, що саме ця колегія суддів ВАКС – Федорак, Строгий і Маслов – розглядає справу ексдепутата Миколи Мартиненка, обвинуваченого зі спільниками у розкраданні 700 млн грн підприємств "СхідГЗК" і "Енергоатом".

Антикорупціонери підкреслили, що у цій справі адвокати і самі обвинувачені грубо порушували порядок у залі засідань – зокрема, без поважних причин не з’являлися до суду та погрожували суддям кримінальними справами. 

Через тиск і затягування розгляду справи судді ВАКС зверталися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури і до самої ВРП.

Передісторія: 

  

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування