Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Харківських угод: СБУ обшукала Верховну Раду, РНБО і Кабінет міністрів

Вівторок, 16 березня 2021, 16:17
Справа Харківських угод: СБУ обшукала Верховну Раду, РНБО і Кабінет міністрів

Служба безпеки України провела обшуки у структурах, які були залучені до підготовки та ратифікації "Харківських угод".

Джерело: пресцентр СБУ

Деталі: Зазначається, що слідчі провели обшуки в адміністративних будівлях органів влади, які були залучені до підготовки та ратифікації так званих "Харківських угод" з метою встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Серед іншого, обшуки проводилися у: Верховній Раді, зокрема її комітетах, головному науково-експертному управлінні ВРУ,  Раді національної безпеки і оборони України, Міністерстві закордонних справ, Кабінеті міністрів (спільно з Державним бюро розслідувань).

Під час вказаних слідчих дій, за словами спецслужби, відшукано документи, які свідчать про те, що тодішнє керівництво держави до підписання та прийняття вказаних документів усвідомлювало їх наслідки.

Зокрема, щодо збільшення кількості особового складу військових формувань та спеціальних служб Російської Федерації, які в подальшому брали участь в анексії Криму та завдання шкоди економічним інтересам.    

Що передувало: Рада національної безпеки і оборони доручила перевірити, чи була державною зрадою ратифікація 236 народними депутатами в 2010 році "Харківських угод".

Служба безпеки України 12 березня розпочала досудове розслідування. Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков не впевнений, що ідею РНБО притягти до відповідальності народних депутатів, які підтримали Харківські угоди в 2010 році, можна реалізувати в повному обсязі.

Читайте також: Договір Януковича і Медведєва про базування флоту до 2042 року. Текст документу

Передісторія:

  • У 2010 році тодішні президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали у Харкові угоду, яка передбачала, що Україна фактично здає Крим в безстрокову оренду Чорноморському флоту РФ, за що Москва давала Києву 100 доларів знижки на газ.
  • На розгляд парламенту ратифікація "Харківських угод" була винесена 27 квітня 2010-го, і це засідання під головуванням спікера Володимира Литвина стало одним із найскандальніших в українській історії.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...