Разумков сумнівається, що нардепів можна покарати за Харківські угоди щодо ЧФ РФ

Понеділок, 15 березня 2021, 12:19
Разумков сумнівається, що нардепів можна покарати за Харківські угоди щодо ЧФ РФ

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков не впевнений, що ідею РНБО притягти до відповідальності народних депутатів, які підтримали Харківські угоди в 2010 році, можна реалізувати в повному обсязі.

Джерело: Разумков на брифінгу 15 березня, відповідаючи на запитання журналістів

Пряма мова: "Я добре пам'ятаю Конституцію. Стаття 80 говорить, що, на щастя чи на жаль, народні депутати не несуть відповідальність за свої дії і голосування в стінах Верховної Ради. Навіть сьогодні, коли знята депутатська недоторканність, індемнітет залишається... Тому я не впевнений, що в повному обсязі та ідея, яка була озвучена, може бути реалізована. Але подивимося: суд є суд.

Якщо ми говоримо про інших учасників цього процесу: хто готував ці матеріали, хто пропонував розглянути це питання в стінах ВР, це вже інший аспект. І ті, хто були залучені до цього процесу, вони дійсно можуть понести покарання, якщо вони діяли не в інтересах України, тим паче, якщо вони діяли в інтересах іншої держави".

Деталі: Разумков зазначив, що на засіданні РНБО 11 березня він не був присутній у зв’язку з тим, що був у відрядженні в Хмельницькій області, а саме засідання було неочікувано перенесене з п’ятниці на четвер.

Що передувало: Рада національної безпеки і оборони доручила перевірити, чи була державною зрадою ратифікація 236 народними депутатами в 2010 році "Харківських угод".

Служба безпеки України 12 березня розпочала досудове розслідування.

Читайте також: Договір Януковича і Медведєва про базування флоту до 2042 року. Текст документу

Передісторія:

  • У 2010 році тодішні президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали у Харкові угоду, яка передбачала, що Україна фактично здає Крим в безстрокову оренду Чорноморському флоту РФ, за що Москва давала Києву 100 доларів знижки на газ.
  • На розгляд парламенту ратифікація "Харківських угод" була винесена 27 квітня 2010-го, і це засідання під головуванням спікера Володимира Литвина стало одним із найскандальніших в українській історії.

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News