Новини 26 жовтня: "скіфське золото", дезінформація про наступ ЗСУ

Вівторок, 26 жовтня 2021, 20:54

Суд в Амстердамі наказав повернути "скіфське золото" Україні; заяви бойовиків про наступ ЗСУ в штабі ООС назвали дезінформацією — актуальні новини 26 жовтня.

Про "скіфське золото"

Апеляційний суд Амстердама вирішив, що колекція так званого "скіфського золота", яка під час захоплення Росією Криму перебувала на експозиції в нідерландському музеї, належить Україні та повинна повернутися українській державі. 

"Хоч музейні експонати походять із Криму і в цьому сенсі також можуть розглядатися як спадщина Криму, вони є частиною культурної спадщини України, оскільки остання існує як незалежна держава з 1991 року. Музейні експонати належать Музейному фонду держави Україна", — йдеться у рішенні.

Президент Володимир Зеленський відреагував та заявив, що Україна завжди повертає своє — спершу поверне "скіфське золото", а потім і окупований Росією Крим.

Про Збройні сили

У вівторок сепаратистські ЗМІ поширили інформацію, що Збройні сили України начебто повернули під контроль село Старомар’ївка в Донецькій області.

Пізніше штаб операції Об’єднаних сил спростував ці заяви.

Про телеграм-канал УП. Стрічка

Підписуйтеся на наш новинний телеграм-канал УП. Стрічка

Кожен день ми публікуємо короткі та оперативні новини про те, що відбувається в Україні та світі.

Про інші важливі новини

Президент Туреччини Реджеп Ердоган передумав висилати 10 західних послів через їхню спільну заяву на підтримку ув'язненого лідера громадянського суспільства Османа Кавали.

Незабаром у "червоній" зоні епідемічної небезпеки буде вже 13 областей України — до "червоного" рівня віднесуть Житомирську, Луганську, Львівську, Хмельницьку й Чернігівську області.

У Моршині, який брав участь в експерименті з масовою вакцинацією населення, і де повністю щепилися 75% жителів, немає госпіталізованих із COVID-19 — повідомив мер міста Руслан Ільницький.

В Україні запустили в тестовому режимі роботу Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини сексуального характеру щодо дітей.

Лікаря та його спільника викрили на підробці covid-документів у Хмельницькій області – внесення даних про "липову" вакцинацію зловмисники оцінили у 5 тисяч гривень.

За добу 25 жовтня в Україні зафіксували 19 120 нових випадків COVID-19 і 734 летальних випадки, госпіталізували 2 939 осіб, одужали 9 738 осіб. Також за минулу добу вакцинували проти COVID-19 254 920 людей.