Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

КС відклав присягу двох призначених Зеленським суддів

Вівторок, 30 листопада 2021, 16:44
КС відклав присягу двох призначених Зеленським суддів
фото з сайту КС

Конституційний суд відтермінував приведення до присяги Оксани Грищук і Олександра Петришина, яких президент Зеленський 26 листопада своїми указами призначив суддями КС.

Джерело: "Укрінформ" із посиланням на анонімного співрозмовника в суді, повідомлення на сайті КС

Пряма мова: "Суд прийняв постанову (на засіданні 30 листопада), якою відтермінував приведення до присяги до того часу, поки не з’являться вільні посади".

Деталі: Згідно із законодавством, голова КС або його заступник протягом п’яти робочих днів з дня призначення нового судді скликають спеціальне пленарне засідання Великої палати суду, під час якого суддя складає присягу і набуває повноважень.

При цьому кворум для проведення такого спецзасідання не потрібен.

Оновлено: Пізніше на сайті КС з’явилося офіційне повідомлення про постанову, яку ухвалили судді на засіданні. Використані формулювання свідчать, що КС відтермінував приведення до присяги новопризначених суддів Конституційного суду до остаточного підтвердження наявності вакантних посад за квотою президента.

Дослівно суд: ...для того, щоб процедура призначення суддів Конституційного суду України та набуття ними повноважень відповідала вимогам європейських стандартів, установлених Страсбурзьким судом, неодмінно має бути дотримано приписів Конституції України, які гарантують верховенство права (правовладдя) в Україні та поділ державної влади з тим, щоб до складу Конституційного суду України входили судді, що їх призначено у спосіб, який відповідає поняттю „суд, установлений законом" у розумінні статті 6 Конвенції.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 147, 148, 1491, 153 Конституції України, на підставі статей 3, 39, 83 закону України „Про Конституційний суд України", відповідно до § 27 регламенту Конституційного суду України Конституційний суд України постановив: Голові Конституційного суду України або судді Конституційного суду України, який виконує його обов’язки, скликати спеціальні пленарні засідання Конституційного суду України для складення присяги суддями Конституційного суду України, що їх призначив президент України указами від 26 листопада 2021 року № 596/2021, № 597/2021, після припинення повноважень або звільнення з посади на підставах, визначених у статті 1491 Конституції України, суддів Конституційного суду України, що їх призначив президент України за період 2013–2018 років.

Знати більше: Хто збирається до Конституційного Суду за квотою президента

Неконституційний КСУ: як Зеленський хоче закласти бомбу під кожну реформу в країні

Гамбіт недоторканих. Як кулуарні домовленості перетворили Конституційний Суд на епіцентр кризи

 Передісторія:

  • Президент Володимир Зеленський призначив суддями Конституційного суду Оксану Грищук та Олександра Петришина, хоча вакантних посад згідно із законом не було. 26 листопада він заявив про це на пресмарафоні, а пізніше цього ж дня укази №596 і №597 були опубліковані на сайті президента.
  • Олександр Петришин досі очолював Національну академію правових наук України. Оксана Грищук є професором кафедри теорії та філософії права Львівського національного університету ім. Івана Франка. Її батько Віктор Климович – член Вищої ради правосуддя. 
  • 27 березня 2021 року Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення суддями КС Тупицького і Касмініна. Вони оскаржують це рішення.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування