Головні новини четверга і ночі: "ковідна тисяча", США і автономія Донбасу

П'ятниця, 10 грудня 2021, 08:00

З’явилася інструкція, як отримати і де витратити "ковідну тисячу"; у ЗМІ повідомлялося, що США можуть вмовляти Україну на часткову автономію Донбасу.

Про "ковідну тисячу"

Для отримання виплати вакцинованим українцям у рамках програми "єПідтримка" ще в 2021 році необхідно подати заявку в системі "Дія" до 29 грудня.

Тисячу гривень за повну вакцинацію від коронавірусу поки що можна буде отримати лише через мобільний застосунок "Дія". У пілотному режимі "єПідтримка" запрацює з 13 грудня.

Про США і автономія Донбасу

Представники адміністрації президента Джо Байдена припускають, що США будуть тиснути на Україну, щоб вона офіційно надала певну автономію окупованим територіям сходу.

Коментуючи публікацію в цілому, радник Андрія Єрмака зазначив, що анонімні джерела та гіпотетичні міркування – завжди "дуже ненадійний фундамент, щоб складати свою точку зору", і часто бувають чиєюсь інформаційною провокацією.

У Білому домі заявили, що з боку США не чиниться тиск на Україну, щоб вона офіційно надала певну автономію окупованим територіям сходу.

Про телеграм-канал УП. Стрічка

Підписуйтеся на наш новинний телеграм-канал УП. Стрічка

Кожен день ми публікуємо короткі та оперативні новини про те, що відбувається в Україні та світі.

Про інші важливі новини

Служба безпеки України відшукала тіло вбитого в 2016 році водія BlaBlaCar львів'янина Тараса Познякова.

Кабінет міністрів запроваджує експериментальний проект "Електронна черга перетину кордону", який дозволить швидко проходити оформлення в пунктах пропуску.

З 10 грудня вступає в дію закон, який забороняє використання одноразових пластикових пакетів.

Представники Держдепартаменту США повідомили Києву, що членство в НАТО навряд чи буде схвалено для України протягом найближчого десятиліття.

Президент Володимир Зеленський розповів, що обговорив з американським лідером Джо Байденом ситуацію в ОРДЛО.

Запорізький завод феросплавів, який зараховують до сфери впливу олігарха Ігоря Коломойського, в цьому році завіз із Грузії та Китаю обладнання для майнінгу криптовалюти. У цей же період, відповідно до інформації "Схем", завод отримував дешеву електроенергію від фірми "Юнайтед Енерджі".

На позачерговому засіданні ТКГ 9 грудня Росія відкинула пропозиції України розширити склад Спільного центру контролю та координації (СЦКК), а також про повернення до режиму припинення вогню з 10 грудня.