Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Узгоджено евакуацію з Маріуполя й Волновахи, росіяни пообіцяли не стріляти

Субота, 5 березня 2022, 07:39
Узгоджено евакуацію з Маріуполя й Волновахи, росіяни пообіцяли не стріляти
Маріуполь, фото місцевих мешканців, надане УП

Російська армія з 9-ї ранку за Києвом припинить вогонь і відкриє гуманітарні коридори для виходу мирних жителів із Маріуполя та Волновахи, евакуація з Маріуполя триватиме кілька днів за визначеним маршрутом, 5 березня люди зможуть виїжджати з 11:00 до 16:00. 

Джерело: ТАСС у Twitter, голова Донецької ОДА Павло Кириленко, міністр реінтеграції Ірина Верещук, мер Марііуполя Вадим Бойченко

Дослівно ТАСС: "Російська сторона оголошує режим тиші з 10:00 мск (9:00 за Києвом – УП) і відкриває гуманітарні коридори для виходу мирних жителів із Маріуполя та Волновахи, повідомили у МО РФ:

Реклама:

Деталі: Голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко о 9-й ранку підтвердив: "На даний час маємо підтвердження режиму тиші з 9:00. У ці хвилини опрацьовуємо деталі евакуації".

У Маріуполі буде декілька етапів евакуації впродовж кількох днів для того, щоб кожен охочий зміг це зробити, заявив Кирилелко. 

5 березня з 9:00 до 16:00 буде встановлено режим тиші. 

ВІДЕО ДНЯ

З 11:00 починається евакуація мирного населення. 

Гуманітарний "зелений" коридор прокладено маршрутом Маріуполь – Нікольське – Розівка – Пологи – Оріхів – Запоріжжя.

 

Евакуація населення буде здійснюватись муніципальними автобусами з трьох точок:

– СК "Іллічівець" (пр. Нахімова, 53)

– Драмтеатр (Театральна площа, 1)

– Кальміуська районна адміністрація (пр. Металургів, 193)

Також можна буде виїхати на особистому транспорт, але суворо слідувати по маршруту гуманітарного коридору в період тиші (з 09:00 до 16:00). 

"Величезне прохання до всіх водіїв, що виїжджають із міста, максимально сприяти евакуації мирного населення – беріть із собою людей, заповнюйте максимально транспорт", – попросив Кириленко. . 

"Відхилятися від маршруту гуманітарного коридору категорично заборонено", – наголосив він.

Щодо Волновахи повідомлялося про евакуацію 4 березня, о 20:00.

Пізніше міністр реінтеграції Ірина Верещук повідомила, що маршрут такий: Волноваха – Валер’янівка – Новоандріївка – Кирилівка – Вугледар – Покровськ – Запоріжжя.

Із Маріуполя планують вивезти понад 200 тисяч людей, із Волновахи – понад 15 тисяч.

Координує роботу усіх сторін і учасників процесу Донецька обласна військова адміністрація.

Мер Маріуполя сподівається, що "зелений" коридор і "тиша" дозволять почати відновлення критичної інфраструктури міста – світло, вода і мобільний зв’язо, забезпечити місто продуктами та медикаментами першої необхідності.

Чому це важливо: Маріуполь і Волноваха стали найгарячішими точками в Донецькій області, їхню інфраструктуру фактично знищили, людям влаштували по суті геноцид. Також опинилися в блокаді й на межі гуманітарної катастрофи захоплені російськими військами Бердянськ і Херсон.

Росія не раз порушувала свої обіцяки. Зокрема, у серпні 2014 року сталася трагедія, відома як "іловайський котел": коли іловайське угруповання ЗСУ опинилося в оточенні і було домовлено про його безпечний вихід, гібридні російсько-окупаційні війська відкрили вогонь і розстріляли колони на марші.

УП, оновлено
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування