ЄСПЛ ухвалив рішення по майбутніх позовах проти РФ, наперед на користь України

Субота, 5 березня 2022, 09:12

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) повторив безпрецедентне для себе проміжне рішення за позовом "Україна проти Росії", у якому заборонив РФ продовжувати обстрілі цивільної інфраструктури, затвердивши його також для усіх майбутніх скарг проти РФ.

Про це повідомила суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська.

Рішення ухвалене у Страсбурзі у рамках так званого "правила 39", яке дозволяє ЄСПЛ ухвалювати тимчасові (забезпечувальні) заходи за скаргами і давати термінові накази державам-учасницям.

Реклама:

Як повідомлялося, раніше ЄСПЛ наказав Росії припинити напади та бомбардування цивільних об'єктів під час ведення війни в Україні.

"Суд сьогодні поширив застосування цих тимчасових заходів на запити приватних осіб, що потерпають від російського вторгнення: "тих, хто ховається в сховищах, домівках та інших спорудах, побоюючись за своє життя через триваючі бомбардування та обстріли, без або з обмеженим доступом до їжі, охорони здоров’я, води, каналізації, електроенергії та інших взаємопов’язаних послуг, необхідних для виживання, які потребують гуманітарної допомоги та безпечної евакуації", - розповіла Юдківська.

На додаток, ЄСПЛ наказав від РФ гарантувати безпечний прохід гуманітарної допомоги: "забезпечити безперешкодний доступ цивільного населення до безпечних шляхів евакуації, медичних послуг, їжі та інших предметів першої необхідності, швидкий і безперешкодний прохід гуманітарної допомоги та переміщення гуманітарних працівників".

ВІДЕО ДНЯ

Ці заходи будуть автоматично застосованих до всіх заявників, які у своїх скаргах до Страсбурга попросять Суд про застосування правила 39.

Попри те, що Росія нині ігнорує накази міжнародних структур, винесені проти неї, наявність таких проміжних рішень спрощує юридичне та фінансове покарання РФ у майбутньому, поглиблюючи її вину.

Як повідомлялося, ЄСПЛ у проміжному рішенні щодо Росії вперше дав вказівки тільки одній зі сторін, що беруть участь у збройному конфлікті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування