Окупанти поставили на ЗАЕС установки, що імітують "прильоти" з Нікополя – працівник станції

Субота, 13 серпня 2022, 17:10
Окупанти поставили на ЗАЕС установки, що імітують прильоти з Нікополя – працівник станції
окупанти на ЗАЕС, фото AFP via Getty Images

Окупанти розташували на Запорізькій АЕС артилерійські установки, які обстрілюють станцію, імітуючи "прильоти" з Нікополя.

Джерело: один із інженерів Запорізької ЗАЕС в інтерв’ю ВВС News Україна на умовах анонімності

Пряма мова: "На території станції є майданчик, де зберігаються важкі металеві конструкції, як-от свіжі парогенератори. Так от на ньому зараз розташовані російські артилерійські установки, які обстрілюють ЗАЕС, імітуючи "прильоти" з Нікополя.

Реклама:

Я особисто бачив обстріл з цього майданчика, бачив вихід звідти й куди прилетіло. З моменту "виходу" до моменту "прильоту" минуло не більше трьох секунд. Кожен зі співробітників ЗАЕС це бачив і чув. І знає звідки летить і куди".

Деталі: На думку працівника ЗАЕС, такі обстріли не загрожують її критичним об’єктам, бо представники Росатому, які добре вивчили станцію, "кажуть своїм військовим, куди стріляти, щоб не було "боляче", але гучно".

При цьому небезпеку інженер бачить у тому, що російські військові розбивають лінії електропередач, що зв'язують ЗАЕС із енергосистемою України, прикриваючись тим, що це нібито робить ЗСУ.

ВІДЕО ДНЯ

Пряма мова: "Наслідки таких обстрілів не дуже критичні для України в цілому, але фатальні для ЗАЕС… Нам потрібно, щоб хоча б один енергоблок працював на будь-яку енергосистему. По-перше, це дасть нам шанс коли-небудь пустити інші енергоблоки. По-друге, це необхідно задля попередження ядерної катастрофи.

Вони це знають. І що вони роблять? Вони ламають високовольтні лінії, що зв'язують ЗАЕС з енергосистемою України. І водночас кажуть нам: "Якщо неонацисти із ЗСУ зламають вам останню лінію, ми готові представити вам допомогу".

В чому полягатиме їх "допомога"? Вони дадуть нам план "з'єднання" ЗАЕС з енергосистемою РФ через лінію ЗАЕС-Мелітополь-Джанкой. Якщо ми раптом "сядемо на 0", тобто трапиться "блекаут", нам потрібно буде будь-яке живлення зі "сторони", щоби живити насоси для охолодження ядерного палива.

Тобто росіяни спеціально влаштовують нам "блекаут", щоб потім нам "допомогти". Саме зараз це дуже близько. Може, завтра, може, післязавтра вони розгатять останню лінію".

Більше деталей: На думку працівника, можлива аварія на станції може бути схожою не на Чорнобильську катастрофу, а на аварію на Фукусімі в Японії.

"На Фукусімі була катастрофа, тому що землетрус та цунамі зупинили можливість реактора охолоджуватися. В результаті стався паровий вибух у активній зоні, був зруйнований конфаймент, тобто герметична зона реактора. Радіоактивні речовини потрапили назовні. Цей сценарій може повторитись на ЗАЕС: але причини – це не природне лихо. Це обстріли російської армії", - сказав він.

Інженер розповів, що наразі на станції працює приблизно одна десята персоналу від тої кількості, що має бути. "За останні кілька тижнів, як почалися обстріли, виїхала майже половина колективу", - сказав він.

Читайте також: Подія дня: Росія тероризує світ ядерною небезпекою через Запорізьку АЕС. Пояснюємо контекст і можливі загрози

Тим, хто розуміє що відбувається на ЗАЕС — дуже страшно: Радіобіологиня про обстріли атомної електростанції

Передісторія:

  • 5 серпня в Енергоатомі повідомили, що російські окупанти двічі за день обстріляли територію Запорізької АЕС. Спершу було зафіксовано 3 прильоти біля промислового майданчика – ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку. Згодом росіяни вдарили по ЗАЕС з РСЗВ, влучивши снарядами поблизу одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор.
  • 6 серпня ввечері російські окупанти ракетами обстріляли Енергодар і влучили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.
  • 11 серпня російські війська 4 рази обстріляли Запорізьку АЕС і території поблизу атомного об'єкта.
  • США на засіданні Ради Безпеки ООН 11 серпня вказали, що для безпеки ЗАЕС потрібно звідти вивести російські війська, створити там демілітаризовану зону і забезпечити доступ експертів МАГАТЕ. Але постійний представник Росії при ООН Василь Небензя не підтримав пропозицію щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної станції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування