Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після заколоту Пригожин втратив підтримку росіян, а до того міг тягатися з Путіним – ЗМІ

Середа, 19 липня 2023, 12:13
Після заколоту Пригожин втратив підтримку росіян, а до того міг тягатися з Путіним – ЗМІ

Російське видання з посиланням на незалежну соцгрупу Russian Field повідомляє, що у ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина до "заколоту" в Росії була підтримка серед населення і багато росіян підтримали б його кандидатуру на посаді президента, але все змінилося після 2 днів "повстання" найманців. 

Джерело: The Insider

Дослівно: "Згідно з даними різних соціологічних груп, незадовго до "повстання" Пригожин був на піку своєї популярності.

І серед тих респондентів, які погоджувалися говорити з соціологами, він посідав друге місце після Путіна як кандидат на посаду наступного президента.

Однак після заколоту він розгубив усю свою підтримку, а разом із ним репутаційної шкоди зазнали і Путін, і Шойгу".

Деталі: Так, у травні 2023 року незалежна соцгрупа Russian Field провела телефонне опитування, де дізналася про бажаного кандидата на посаду наступного президента Росії.

Серед тих, хто відповів, перше місце посів російський диктатор Володимир Путін, а далі на друге місце вперше за всю історію спостережень вийшов Пригожин. За нього були готові віддати голоси 2% росіян.

При цьому ще у лютому майже 15% опитаних про Пригожина взагалі нічого не знали.

Соціологи відзначили, що це дуже висока оцінка, адже такого рівня підтримки не мав жоден федеральний політик.

Перед початком заколоту (16-19 червня) Russian Field укотре виміряла ставлення росіян до так званої "спеціальної військової операції" і до провідних російських політиків, долучивши до опитування Пригожина.

З тих, хто відповів, майже половина опитаних сказали, що схвалюють діяльність ватажка найманців. За підсумками того опитування підтримка діяльності Пригожина зросла порівняно з лютим із 41 до 55%.

23 червня, одразу після початку заколоту Russian Field запустила нове опитування, щоб перевірити миттєву зміну ставлення до "повара" Путіна.

У підсумку після подій 23-24 червня ставлення до Пригожина різко погіршилося, але 29% опитаних все ж продовжують підтримувати його дії.

До початку заколоту про конфлікт між Пригожиним і Міноборони РФ знали тільки трохи більше ніж половина опитаних, з них 45% ставали на бік Пригожина і лише 12% - на бік Міноборони РФ.

Після заколоту ситуація "перевернулася": тепер 41% респондентів повідомили, що в конфлікті їм ближча позиція Міноборони РФ, і 20% продовжили займати позицію Пригожина.

Останнє червневе опитування показало, що 20% респондентів вважають, що в ПВК "Вагнер" був шанс здійснити військовий переворот, а дві третини опитаних зазначили, що вони задоволені тим, чим закінчився конфлікт.

Передісторія:

  • Група "Вагнер" воювала в Україні, особливо активно в Бахмуті, але наприкінці весни пішла в польові табори.
  • 24 червня ПВК "Вагнер" почала збройний заколот у Росії через конфлікт із військовим командуванням РФ, але вже ввечері того дня після розмови з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком Євген Пригожин заявив, що його найманці повертаються у польові табори. Кримінальну справу проти Пригожина в РФ закрили, він мав "піти в Білорусь".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування