Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Байрактари" стали менш ефективними на полі бою через покращену ППО росіян – ЗМІ

Середа, 1 листопада 2023, 17:51
Байрактари стали менш ефективними на полі бою через покращену ППО росіян – ЗМІ
Дрон Bayraktar TB2, фото: Getty Images

Від турецьких безпілотників Bayraktar TB2, які допомогли Україні досягти військових успіхів на початку війни, зараз уже не так багато користі, оскільки російські війська посилили свою протиповітряну оборону.

Джерело: командир у Головному управлінні розвідки полковник Володимир Валюх в інтерв'ю Defense News

Пряма мова: "Щодо ТБ2, я не хочу вживати слово "марний", але важко знайти ситуації, де їх можна використовувати…

Реклама:

Ми дуже вдячні за ТБ2, але на початку війни їх було більше, і вони наносили більше ударів".

Деталі: За словами Валюха, тепер, коли якість російської протиповітряної і радіоелектронної оборони зросла, останній відомий йому політ ТБ2 тривав лише 30 хвилин, хоча ці безпілотники можуть перебувати в повітрі більше доби.

Військовий вважає, що "Байрактари" все ще можуть бути корисними, але частота використання і завдання цих типів безпілотників змінилися. Для них з'явилися нові тактичні обмеження.

ВІДЕО ДНЯ

Видання нагадує, що в перші тижні російського вторгнення безпілотник TB2 турецького виробника Baykar часто згадувався в новинах. Однак протягом минулого року відео роботи цих дронів поступово зникли з інформаційного простору, тому що їхнє використання стало більш обмеженим в умовах досконалішої ППО росіян.

Водночас у самій компанії Baykar пояснили Defense News, що до повідомлень про обмежену корисність її флагманського продукту слід ставитися з певною часткою скептицизму.

"Відсутність відеозаписів не обов'язково означає, що дрони не використовуються", - наголошує гендиректор компанії Халук Байрактар.

За його словами, зараз безпілотники працюють у складному середовищі з сотнями російських засобів ППО середньої і великої дальності, але користь від них ще є.

"Зараз апарати Bayraktar TB2 в основному використовуються для щоденних польотів з метою відстеження цілей, а це не менш важливо, ніж атака", - додав Байрактар.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: