Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Райс вказала Путіну на погану риторику за Україну

Четвер, 14 лютого 2008, 07:20

Держсекретар США Кондоліза Райс вважає неприйнятною риторикою російську погрозу Україні спрямувати на неї ракети у разі її вступу до НАТО і рішення установити елементи системи ПРО.

"Це – гідна засудження риторика, яка йде з Москви. І вона неприйнятна", - так Райс прокоментувала погрозу президента Росії Володимира Путіна.

Держсекретар підтвердила, що Сполучені Штати "абсолютно підтримують" незалежність України, повідомляє Радіо "Свобода".

Райс застерегла, що така риторика Путіна "не йде на користь" американсько-російським відносинам, які "мають певні позитивні моменти".

Виступаючи в середу на засіданні Комітету з закордонних відносин Сенату США, держсекретар висловила жаль, що, "коли доходить до питань, які випливають із будови повоєнної Європи, ми отримуємо риторику на кшталт цієї" з боку Росії.

Як відомо, Путін під час зустрічі з президентом України Віктором Ющенком у вівторок заявив, що Москва може націлити на Київ свої наступальні ядерні ракети, якщо Україна вступить до НАТО і прийме на своїй території західні оборонні протиракетні системи.

У свою чергу, впливовий сенатор-республіканець Ричард Луґар на засіданні вказав i на інший факт тиску Росії на своїх сусідів, повідомляє "Голос Америки".

"Росія погрожує Україні та її сусідам ракетами та здійснює тиск шляхом перекриття поставок газу", - сказав Луґар.

Він вважає, що запрошення Путіна на саміт НАТО у Бухаресті може негативно вплинути на процес розширення Альянсу.

У відповідь Райс висловила впевненість, що позиція Росії щодо розширення НАТО не вплине на рішення країн-членів Альянсу щодо прийняття нових членів.

"Що стосується НАТО, то ми переконані, що союзники в Альянсі зроблять усе, що вважають за потрібне, і Росія не має там права вето. Ми розглянемо позиції різних країн і їхню готовність до членства у НАТО чи інших форм співпраці з НАТО", - сказала вона.

"Ми також завжди чітко заявляли про свою відданість ідеї незалежної та суверенної України та інших країн, які колись були частиною Радянського Союзу, час якого пройшов назавжди. І ми сподіваємось, що Росія це розуміє", - наголосила Райс.

На запитання сенатора Луґара про те, наскільки готові США підтримати ідею приєднання України та Грузії до Плану дій щодо набуття членства у НАТО, Райс заявила, що США та країни-члени Альянсу можуть ухвалити відповідне рішення лише після детального аналізу позицій та готовності країн до співпраці з НАТО.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування