Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На "Кінофундацію" при фонді Катерини Ющенко подали до суду

Середа, 23 грудня 2009, 08:21

Продюсер фільму "Помаранчеве небо", соціаліст Ярослав Мендусь подав позов до "Української кінофундації", заснованої фондом "Україна 3000" Катерини Ющенко.

Позов поданий ним у Подільський райсуд Києва в зв'язку з порушенням авторських прав на демонстрацію зазначеного художнього фільму 17-25 листопада у Польщі в рамках проекту "Українське кіно у світі", повідомляє прес-служба Соцпартії.

Як заявив Мендусь на прес-конференції, фільм "Помаранчеве небо" у зазначений період демонструвався в кінотеатрах Кракова, Сопота й Варшави.

При цьому співробітники "Української кінофундації" не отримували від нього дозволу на прокат, а навпаки нібито "отримали неофіційно копії "Помаранчевого неба" й низки інших українських фільмів і незаконно переправили їх через кордон".

"Люди, які стояли за цією аферою, не лише завдали авторам фільму морального й матеріального збитку, але й завдали його всьому українському кінематографу, дискредитуючи його", - зазначив Мендусь.

Голова "Української кінофундації" - приватного підприємства при фонді "Україна-3000" - Андрій Халпахчі, за словами Мендуся, протягом місяця ухиляється від спілкування з його адвокатами і не дає пояснень, хоча він був двічі поінформований про суть справи.

Мендусь показав довідки з польських кінотеатрів, що показ фільму був комерційним, продавалися квитки, незважаючи на те, що в рамках проекту були заявлені безкоштовні кіносеанси.

Виробники фільмів жодного прибутку від комерційного прокату в Польщі не отримали. Гроші від прокату в Польщі "фонд Ющенко привласнив собі", заявив Мендусь.

Також він спрямував Катерині Ющенко лист-звернення, у якому інформує про цей інцидент і просить вжити адекватних заходів.

При цьому в листі він зазначає, що "усі кошти, отримані у вигляді компенсації за завдані збитки", має намір "вкласти у виробництво нового українського кінофільму".

У свою чергу, адвокат Ярослав Романчук зазначив, що за підтримки польського адвоката Лешика Ляховича направив власникам кінотеатрів у Варшаві, Кракові й Сопоті, у яких демонструвався фільм, відповідні запити про умови, на яких проходив показ фільму.

Залежно від отриманої інформації, він і продюсер прийматимуть рішення про подання паралельного позову в Польщі.

Своїх позовних вимог учасники прес-конференції не уточнили. Романчук лише зазначив, що українське законодавство за порушення авторських прав передбачає стягнення компенсації до 50 тисяч мінімальних зарплат і кримінальну відповідальність на термін до 6 років позбавлення волі.

Адвокати ТОВ "Євроконсалтинг", які представляють інтереси Мендуся, заявили, що процес буде розглядатися паралельно в українському і європейському судах.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...