Проверьте на коррупцию Герман, Портнова, Литвина, Табачника!

20 просмотров
Понедельник, 22 ноября 2010, 16:27
Алексей БратущакOleksii Bratushchak
журналист УП

Є в мене один знайомий. Скажімо так, "держслужбовець середньої ланки". Щороку він подає свою декларацію про доходи. І от одного разу він вирішив не вираховувати, скільки там зарплати за рік набігло, а вписати приблизну цифру. Усе одне, думав, усіх 300 тисяч державних службовців не перевіряють. Лише вибірково.

Але саме того разу комусь не сподобалася його декларація. І йому довелося поспілкуватися із працівниками Управління з боротьби з економічними злочинами, як він вважає. Корупції в діях цього держслужбовця правоохоронці не знайшли, і навіть адміністративного стягнення через неправильне заповнення декларації на нього не наклали.

Ця історія є показовою, що в разі виникнення питань щодо правдивості даних у деклараціях про доходи чиновника, його мають перевірити правоохоронці. Це може бути хтось із податкової, СБУ, МВС або ГПУ.

У відповідності до закону про боротьбу з корупцією певна категорія чиновників має не лише подавати свої декларації, а ще й обов'язково їх опубліковувати. І вже кожен українець може зробити висновок - а чи не викликає запитань декларація можновладця.

Я - один із цих українців. І ось до чиїх декларацій остатнім часом виникли запитання в мене.

Німецькі заощадження Герман

Нещодавно на УП з'явилося інтерв'ю заступника глави адміністрації президента Ганни Герман. Говорячи про свої діамантові годинники, вона переконувала журналістів, що це - "подарунки".

Не знаю, як Михайло Добкін, адже знайти декларацію пана Михайла, який останні 8 років отримує зарплату з держбюджету, у відкритому доступі не вдалося, - а Борис Колесніков дійсно може дозволити робити такі подарунки. У своїх деклараціях він вказує дохід більший, ніж Рінат Ахметов.

Але особисто я більше зацікавився не годинниками, а наступними словами пані Герман: "Я ціле життя працюю, і завжди дуже добре заробляла. Усі роки на "Свободі" я заробляла дуже добре, і завжди платила податки. У мене є ще німецькі ощадні книжки".

А от із цього місця, будь ласка, детальніше.

Людина каже про "дуже добру" заробітну плату й німецькі ощадні книжки. У своїй уяві я одразу почав малювати кількість нулів на німецьких рахунках пані Герман. Які "в мене є ще".

І як же я здивувався, коли підняв її декларації про доходи за останні 2 роки. Виявляється, у Герман "на рахунках у банках" лише один нуль - "0 гривень". Точніше, величезний прочерк.

Помилилася? Забула? Не правильно прочитала останній пункт декларації? Чи може щось інше?

Тобто запитання є. Можна перевіряти.

"Історичні" заощадження Литвина й Табачника

Що спільного між Литвином і Табачником? Обидва очолювали адміністрацію Кучми. Обидва закінчили історичний факультет університету Шевченка. Обидва мають наукові праці з історії.

А ще вони мають дивовижні економічні навички.

Почнемо з Литвина. Порівняємо його декларації за 2008 і 2009 рік за пунктом "грошові кошти на рахунках у банках та інших фінансово-кредитних установах". Ось що отримуємо:

2008

2009

Різниця

213.129 гривень

53.305 Євро

72.554 доларів

657.241 гривень

114.840 Євро

82.744 доларів

444.112 гривень

61.535 Євро

10.190 доларів

Якщо взяти середні курси валюти за 2009 рік (10 гривень/Євро та 7,7 гривень/долар), то отримаємо, що минулого ріку рахунки спікера поповнилися більш ніж на 1 мільйон 100 тисяч гривень. При цьому сукупний офіційний доход Литвина в 2009-му склав трохи більше за 700 тисяч гривень.

Різниця - майже 400 тисяч гривень.

Можливо він ці гроші вийняв з-під подушки, і приніс у банк? Можливо. Але запитання є. То чому б правоохоронцям не отримати для себе відповідь на це запитання?

Тепер щодо Табачника. Порівняння його декларацій дає наступні цифри по вкладам:

2008

2009

Різниця

2.248.310 гривень

4.542.269,17 гривень

2.293.959,17 гривень

У ситуації з міністром освіти буде цікаво згадати і його сукупні доходи за останні 2 роки:

2008

2009

Сума

593.847 гривень

831.642,14 гривень

1.425.489,14 гривень

Тобто за один лише 2009 рік на рахунках Табачника грошей побільшало майже на 2,3 мільйона гривень. Це більше ніж у півтора рази перевищує сукупний доход міністра за 2 роки!

Але Табачника переплюнули члени його ж родини. Хоча свої рахунки вони поповнили на меншу суму - 1,47 мільйонів гривень, але вона більше ніж удвічі перевищує їхній сукупний дохід за 2 роки - 684 тисячі гривень!

Що це за такі дивовижні економічно-фінансові успіхи родини Табачників? Можливо міністр може це дуже просто пояснити.

Але щоб почути це, правоохоронці мають до нього навідатися...

"Правові" заощадження Портнова

Подібно до Литвина й Табачника свої заощадження накопичував і Андрій Портнов:

2008

2009

Різниця

590.000 гривень

1.080.000 гривень

490.000 гривень

Хоча колишній бютівець заощадив трохи менше за попередніх чиновників, але й у нього різниця виявилася більшою за сукупний дохід за 2009-й - 441 тисячу гривень.

Така ж невідповідність у членів родини Портнова: заробили 337 тисяч грн., а рахунки поповнили на 643 тисячі грн.

Можливо, усі троє брали участь в одному й тому ж тренінгу? Чому б правоохоронцям не поцікавитися цим?

До кого ще можна зайти

Окрім питань щодо банківських рахунків перелічених вище чиновників, шановні правоохоронці можуть завітати й до цілого ряду інших політичних діячів. Згадаю лише кількох.

Юлія Тимошенко жила в орендованому будинку, а в декларації не вказала жодної інформації щодо "зобов'язань фінансового характеру за договорами оренди". Вона навіть сама закликала: "Якщо є сумніви - суд, прокуратура й ми звітуємо".

То чому б правоохоронцям не отримати цей "звіт"?

Олександр Турчинов у 2008-му продав квартиру за 4,5 мільйона гривень. А в деклараціях як була до того квартира на 100 квадратів, так і залишилася після продажу.

Невже не цікаво, що саме продав Турчинов?

Віктор Янукович. Одразу зазначу, що дивимося лише на декларації. Про заміну декларації у ЦВК, про що минулого року писала УП, знову згадувати теж не буду.

Проте нагадаю слова самого Віктора Федоровича, коли він пояснював, за які такі гроші купив будинок у Межигір'ї: "я змушений був продати практично все, що мені належить і в Донецьку, і в Києві. У мене тут була квартира. Я все продав". Згідно з декларацію в 2008 тоді народний депутат продавав нерухомості на 2.674.910 гривень.

А ось які зміни відбулися у розділі декларації про нерухоме майно:

 

2006

2008

Будинок

 -

619 кв. м

Квартира

162 кв. м

239 кв. м

Гараж

22 кв. м

29 та 20 кв. м

Можливо, Янукович щось забув внести в декларацію у 2006-му, що він міг продати в 2008-му? Бо обмін квартири в Києві на Січневого повстання, 10 (162 квадратних метри) на будинок у Межигір'ї (619 метрів площі) плюс квартира на Оболонській набережній, 15 (239 квадрати) якось не виходить економічно обґрунтованим.

Може Генеральний "не кум" дасть завдання розібратися?

Адже сам президент ще з 2002-го року закликає "розпеченим залізом" викорінювати корупцію.

І якщо правоохоронці перевіряють держслужбовців середньої ланки, коли в них виникають питання по деклараціям, то чому б не перевірити й вищих чиновників?

Адже "закон один для всіх". Має бути.

P.S. УП звертається до Національного антикорупційного комітету, що його очолив президент Янукович, з проханням розглядати цей текст як  тему для розслідування.

Олексій Братущак, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)