Путин - "гопник в пиджаке Сталина" для западных СМИ

130 просмотров
Четверг, 05 февраля 2015, 09:55
Евгения Кузнецова
Phd, исследовательница Киевской школы экономики

Продовжуючи тему про метафори, які описують російського президента ву ЗМІ, хотілось би згадати ще декілька слів, які у західних медіа останнім часом асоціюються із Путіним.

У той час, як нам ще із часів Майдану весь час бракує розуміння з боку західних сусідів, і ми кепкуємо над "глибокою занепокоєністю" західних політичних лідерів, світові медіа дозволяють собі формулювання, які ментально відносять нас у часи холодної війни.

 

Разом зі зростанням згадок Адольфа Гітлера в контексті російського лідера, досить популярно асоціювати Путіна із царем з іронічним відтінком:

Путін, цар шоу, повторює історію в Криму (The Australian)
Цар Путін посилає війська, щоб заснувати нову імперію (Sunday Times)
Цар, який змусив російського ведмедя знову загарчати (The Times)
Жадібний цар – погана передумова для демократії (The Sunday Independent)
Царське безумство Путіна (International New York Times)

Крім того, Путіна також називали нафтовим царем (Reuters) та царем російського телебачення (Guardian).

За перші декілька місяців 2014 року іронічна згадка про царя-Путіна зустрічається близько тисячі разів, досягаючи піку в березні 2014 року, коли відбулась анексія Криму.

Загалом, анексований Росією півострів можна сміливо назвати останньою краплею в чаші несприйняття західними медіа російської міжнародної політики.

Якщо внутрішні процеси під час українських протестів узимку 2013-2014 справді часто лишались поза розумінням суспільства в європейських країнах і, відповідно, матеріали в ЗМІ теж були неоднозначними – то анексія Криму Росією розставила крапки над "ї".

Отже, з березня 2014 року світові медіа більш реалістично та з явно меншою обережністю підходять до подання особистості російського лідера в новинах.

Наприклад, кількість згадок Путіна як нового Сталіна в 2014 році зросла в чотири рази, якщо порівнювати з 2013-м. Повернення до особистості Сталіна, який досі лишається уособленням радянського терору, яскраво свідчить про новий образ Росії, на чолі якої стоїть новий Сталін (The Daily Telegraph) або Путін у Сталінському піджаку (The Moscow Times).

Ворожий фронт вдало окреслило британське видання Daily Echo, опублікувавши листа читача, який через кому перерахував найзліших диктаторів світу: Путіна, Гітлера, Сталіна та "великого лідера Північної Кореї". Останній, до речі, цього року обіцяв приїхати до Москви святкувати День перемоги над номером другим у списку.

При цьому Росія як країна, чи то як явище, часто описується через порівняння з ведмедем. Це давно відома метафора – але, знову ж таки, березень 2014 року повернув її на шпальти світових ЗМІ.

Джерело: Factiva Database

Серед заголовків, де фігурує Росія в ролі ведмедя, згадується "Київ у смертельних обіймах із російським ведмедем" (The Australian), Україна "спіймана в лещата російського ведмедя" (Sunday Age), західні лідери, які "намагаються приручити російського ведмедя" (The Star) або просто той факт, що "російський ведмідь завжди голодний" (Dominion Post).

Окремої уваги варте досить популярне у світових ЗМІ прізвисько "bully", яким називають Путіна. Англійське слово "bully" означає хулігана, який залякуванням і силою ображає слабших. Наприклад, відбирає кишенькові гроші в першокласників. Мабуть, найближчі до українських реалій еквіваленти – це гопник, причепа, громило.

Джерело: Factiva Database

Так, Путін – гопник, але хіба ми самі не винні за моральне лицемірство щодо Криму? (Daily Mail)
Путін-гопник не матиме все як схоче (The Daily Telegraph)
Путін – громило рівня шкільного двору (U-Wire)
ЄС та США мають повалити хлопчика-гопника Путіна лицем униз (The Independent)
Путін завжди був у ролі гопника на ігровому майданчику (NPR)

При цьому поведінку Путіна-громили описують теж відповідним чином:
Володимир Путін поклав око на Фінляндію (Deccan Chronicle)
Наступний наскок Влада (Irish Daily Mail)
Путін штовхає Україну в прірву війни (The Sunday Times)

Якщо всього декілька років тому, коли весь світ "давав Росії шанс стати на демократичний шлях", важко було уявити прямі порівняння Путіна з Гітлером та описи Росії як незграбного, завжди голодного ведмедя – протягом останнього року такі метафори стають нормою у світових ЗМІ. Причому у світлі останніх подій градус зростає.

Тому, щоб розуміти настрої у світі щодо Росії, можна не тільки критикувати часто недостатньо різкі заяви політичних лідерів – а й варто звернути увагу на те, що бачать пересічні громадяни у своїх стрічках новин щодня за ранковою кавою.

Євгенія Кузнєцова, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)