39 с половиной часов тишины

3955 просмотров
Пятница, 08 апреля 2016, 17:25
Евгения Кузнецова
Phd, исследовательница Киевской школы экономики

Серед українських ЗМІ, які оперативно відреагували на скандал з панамськими документами, першу позицію впевнено тримає український сегмент Facebook.

Вкотре лідери думок онлайн поширили новину перед традиційними ЗМІ.

Третього квітня, коли перші повідомлення про панамські документи почали з'являтись у світових медіа, користувачі Facebook генерували десятки дописів на годину на тему наявності українських прізвищ серед фігурантів панамського скандалу.

Із 143 повідомлень про офшорний скандал, які вийшли в українських медіа третього квітня, 35 були опубліковані на Facebook. При тому, що в цю кількість включений лише пул із лідерів думок за кількістю підписників.

 
Перша реакція українських ЗМІ на панамські документи

В ніч з третього на четверте квітня українські медіа вже випустили 261 повідомлення, 41 з яких було опубліковане на Facebook. До півдня в ЗМІ з'явилось ще 271 повідомлення, 29 з яких було опубліковано на Facebook.

Динаміка обговорень панамського скандалу набирала обертів і досягла свого піку близько п’ятої години дня четвертого квітня.

В середньому українські медіа четвертого квітня генерували 94 новинних повідомлення про скандал з офшорами щогодини, тобто по півтори новини за хвилину.

 
Динаміка згадувань офшорного скандалу в українських ЗМІ 3-4 квітня

Вже в розпалі повідомлень про фігурування прізвища Порошенка у панамських документах, четвертого квітня, о 15:23, президент врешті реагує на появу свого прізвища серед фігурантів офшорного скандалу.

Він звертається до українців через свій акаунт на Facebook, також дублюючи повідомлення англійською.

 
Реакція Петра Порошенка на панамський скандал

Це сталось вже після того як на заяви ЗМІ відреагувало НАБУ про можливості розслідування, після заяви "лідера популістської партії" (за визначенням Newsweek) Олега Ляшка про ініціювання процесу імпічменту президента, закликів організувати прес-конференцію і відповісти на питання тощо.

Так, від перших повідомлень про панамський скандал в українських ЗМІ до реакції Петра Порошенка минуло близько 39 з половиною годин.

У кризовому менеджменті одна з найвідоміших прописних істин стосується фатальних наслідків мовчання – Петро Порошенко дозволив собі мовчати майже сорок годин, протягом яких українські медіа від рейтингових телеканалів до регіональних ЗМІ генерували нові повідомлення щохвилини.

Варто зауважити, що разом з президентом мовчали і деякі медіа. Наприклад, 5 канал. І синхронне мовчання саме цього телеканалу також не додає президенту балів.

Складається враження, що Порошенко спочатку сформував навколо ситуації інформаційний вакуум, який швидко заповнився гучними звинуваченнями, в тому числі, від закордонних ЗМІ.

А потім покладався на заяви своїх соратників в надії, що виправдовуватись не доведеться – за нього це зроблять інші.

Наприклад, вже у перші години після оприлюдення інформації, ситуацію коментували юридичні радники президента, пояснюючи, що офшори є стандартною ринковою практикою в Україні.

До виправдань Порошенка приєднався і ряд громадських активістів – так, колишній журналіст, а тепер депутат від БПП Володимир Ар'єв висловив думку, що наявність прізвища президента в офшорних документах свідчить про реальні наміри продати бізнес.

Віктор Уколов, депутат від Батьківщини, стверджував, що Порошенко не користувався створеними офшорними компаніями.

Проте соратники та ЗМІ, що публікували звіти та аналітику, які мали на меті виправдати чи роз’яснити наявність прізвища українського президента в офшорних списках, не здатні замінити чіткої реакції самого фігуранта і тим більше – офіційних розслідувань справ щодо українських прізвищ у панамських документах.

Наприклад, уже в понеділок, 4 квітня, у Франції та Німеччині були відкриті росзлідування щодо перевірки панамських документів.

У Великобританії відкрила справу податкова служба, в США за розслідування взявся департамент юстиції.

Серед країн які розпочали розслідування на державному рівні Австралія, Нова Зеландія, Австрія, Швеція та Нідерланди.

Варто згадати і дві відставки – прем'єр-міністра Ісландії та президента Transparency International – Chile, який не ухилявся від оподаткування, але чиє прізвище також знайшлось в панамських документах.

Transparency International вирішила, що попри поширенність практики офшорів, не вважає цю практику прийнятною та сумісною з антикорупційною місією організації.

В той же час Петро Порошенко, граючи в мовчанку, опинився у неприємній компанії Володимира Путіна, Ільхама Алієва, прем'єр міністра Пакистану Наваза Шарифа та Шейха Заїда бін Султана Аль Нахайяна, президента ОАЕ.

Іміджеві втрати від 39 з половиною годин мовчання прес-служба президента тільки починає рахувати.

Згідно досліджень з кризових комунікацій, втрати від уповільненої реакції в кризових ситуаціях найчастіше не компенсуються, адже мовчання створює враження пасивної втрати контролю над ситуацією.

Євгенія Кузнєцова, PhD, University of Deusto, Дмитро Потєхін, Nonviolent Solutions Agency, для УП

Дані для дослідження надані MediapulseMonitoringAgency 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)