Труба ГБР или ГБР без Трубы: что решит парламент

3947 просмотров
Вторник, 12 ноября 2019, 12:30
Виталий ШабунинVitaliy Shabunin
председатель правления Центра противодействия коррупции

Рада взялася розглядати законопроєкт президента Володимира Зеленського, який мав би поремонтувати Державне бюро розслідувань (ДБР). І не дивно, адже саме цей орган має займатися розслідуваннями кримінальних злочинів, вчинених самими нардепами. 

Якщо НАБУ підслідні корупційні злочини парламентарів, то ДБР – всі решта. 

Крім нардепів, ДБР має займатися поліцейськими, військовими, НАБУшниками і топчиновниками в частині всього, окрім корупції.

З проєкту вбачається, що ремонт ДБР має полягати фактично у посиленні ролі та впливу директора. Йдеться про можливість звільняти заступників та призначати їх без конкурсів, створювати нові підрозділи, переводити без конкурсу працівників та зняти обмеження щодо штатної чисельності.

З одного боку, посилення ролі директора мало б запобігти численним конфліктам, яких у ДБР назбиралося від початку створення. Не секрет, що Роман Труба перебуває у перманетному конфлікті з власними заступниками, оскільки початково конкурсна комісія й обране нею керівництво були банально поділені між БПП та Народним Фронтом.

Але з іншого боку, чи варто посилювати саме нинішнього директора ДБР? 

Президентський законопроєкт не передбачає звільнення керівництва ДБР. Тобто чинний очільник органу Роман Труба, який встиг вляпатися не в один скандал і численні конфлікти з власним колективом, керуватиме органом і далі. Останній скандал – щодо графіку привітань директора ДБР з днем народження його ж співробітниками. 

Нижче розглянемо приклади того, як саме Роман Труба дискредитував новостворений орган і себе.

Відкриття проваджень на активістів у часи Майдану

Так, Труба не завжди очолював ДБР. Під час Революції Гідності він працював прокурором Пустомитівського району Львівської області. У той період місцеві ради Львівщини регулярно приймали політичні рішення на підтримку Євромайдану. Їх же Труба оскаржував у суді, вимагаючи, наприклад, скасувати рішення "Про неприпустимість відмови від євроінтеграції".

Загалом в Реєстрі судових рішень журналісти знайшли близько десятка рішень Львівського окружного суду за подібними позовами Труби. 

Що цікаво, одразу після перемоги Революції Гідності нинішній директор ДБР повідкликав свої позови, які ще залишалися на розгляді в суді. Схоже, Труба ще 5 років тому вмів пристосовуватися до різної політичної ситуації. 

До слова, журналісти також проаналізували, які справи доводив до вироку очільник ДБР Труба, коли працював у прокуратурі. Найгучніша справа, розслідувана Трубою – 1 тисяча доларів хабара, взята сільським головою за виділення 12 соток землі. Решта – ДТП, побутові сварки з травмами, вирощування коноплі, маку та пограбування.

Продовження під рекламою:

Провадження щодо команди Супрун

Ексочільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун заявляла, що ДБР сфабрикувало кримінальне провадження проти МОЗ через епопею з ректором медуніверситету імені Богомольця.

Справу відкрили через невиконання рішення суду про (чергове) відновлення скандальної Амосової на посаді ректора. 

Остання так прагнула зберегти своє нагріте крісло, що навіть намагалася штурмом прорватися в будівлю університету разом зі своїми "прихильниками". Тих, хто не підтримував Амосову, незаконно звільняли. Від таких спроб повернути насиджені роками феодальні володіння найбільше страждали студенти та співробітники медуніверситету.

Співпраця з Ківаловим

У червні 2019 року (так-так, саме напередодні парламентських виборів) Труба підписав договір про співпрацю з Одеською юридичною академією, яку очолює Сергій Ківалов. 

У цей же час член "Опозиційного блоку" і ексрегіонал Ківалов балотувався в Раду. Тобто ДБР, яке має бути поза політикою та підслідними їм особами, підписало договір про співпрацю з університетом, очолюваним їхнім потенційним "пасажиром". Конфлікт інтересів? Ні, не чули. 

Нагадаємо, що Ківалов йшов на вибори з обіцянками ухвалення нового законопроєкту "Про російську мову та мови національних меншин" та скасування "людожерської реформи охорони здоров'я". Також він очолював Центральну виборчу комісію України 2004 року, коли масові фальсифікації на президентських виборах переросли в Помаранчеву революцію.

Історія зі зливами одіозному регіоналу Портнову

П'ятий президент Петро Порошенко заявляв, що Труба може бути причетним до зливу інформації екс-заступнику голови Адміністрації президента Януковича Андрію Портнову.

За його словами, ДБР не надсилало йому жодної повістки на допит, а єдина людина, яка поширювала інформацію про дату і час допиту, був Портнов. 

Справді, першим інформацію у справах Порошенка поширює саме Портнов. ДБР розслідує 13 кримінальних справ, у яких фігурує експрезидент, у більшості з яких заявником виступає Портнов.

Звісно, Труба будь-які зв'язки та зливи заперечує

Звільнення голови пресслужби за публікацію новини про розслідування Порошенка

У травні 2019 Труба звільнив тимчасового виконувача обов'язків голови пресслужби відомства Андрія Мальчика через оприлюднення новини про відкриття справи на Порошенка за заявою Портнова. Про це писала співробітниця ДБР Ірина Винокурова. 

За її словами, повідомлення було підготовлене та узгоджене зі слідством із дотриманням усіх юридичних нюансів. 

З таким Трубою навіть перезавантаженому ДБР буде труба. Неможливо почистити орган частково  – слухняних залишаємо і добираємо нових. 

Сценарій з очищення ДБР лежить на поверхні  – додати у законопроєкт президента правку щодо звільнення директора (Труби) та його заступників. 

Нових натомість треба набрати на чесному конкурсі за участю міжнародних експертів, за якими й буде вирішальний голос  – як це було під час конкурсу до Вищого антикорупційного суду, і як зараз відбувається під час конкурсу на нового голову НАЗК (Національного агентства з питань запобігання корупції). 

Віталій Шабунін, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)