100 дней работы Высшего антикоррупционного суда: первые результаты

2357 просмотров
Вторник, 17 декабря 2019, 09:50
Елена Танасевич
глава Высшего антикоррупционного суда

Досвід багатьох країн, які досягли успіху у боротьбі з корупцією, є унікальним. Але всі вони мають одну незмінну спільну рису: ці шляхи ніколи не бувають простими.

Створення Вищого антикорупційного суду (ВАКС) – це відповідь на запит українського суспільства на справедливе правосуддя щодо корупційних злочинів. Вже 100 днів як Суд виконує цю місію і можна з впевненістю констатувати, що український шлях не став винятком.

Приміщення суду та територія навколо нього вже "бачили" кілька протестних заходів за участю громадськості – варто зауважити, мирних та цивілізованих. До Вищої ради правосуддя надійшло перше повідомлення про втручання у діяльність судді Вищого антикорупційного суду. Один із обвинувачених намагався занести до зали судових засідань гострі металеві предмети.

Діяльність суду повсякчас піддається критиці, а інколи навіть лунають образи персонально на адресу суддів. Частина правничої спільноти систематично заявляє відвід суддям з підстави неконституційності ВАКС тощо.

Незважаючи на усі ці виклики, 38 суддів розпочали цей непростий, але такий потрібний нам усім шлях. Ми щосили намагаємось започаткувати сталу практику щодо принципових питань кримінального права та процесу при розгляді кримінальних проваджень, підсудних ВАКС. 

Кожного дня судді ВАКС опрацьовують величезну кількість інформації.  Зокрема, за період з 5 вересня по 5 грудня 2019 року до першої інстанції Вищого антикорупційного суду надійшло 3118 процесуальних звернень (справи з обвинувальними актами, клопотання, скарги, заяви). Із них 2927 в порядку здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб на стадії досудового слідства. 

На розгляд слідчих суддів надійшло 2142 клопотання, 720 скарг, 65 заяв. Закінчено розгляд 2457 проваджень або 84 % тих, що перебували на розгляді:

  • за клопотаннями – 1860 проваджень, 
  • за скаргами – 542 провадження,
  • за заявами – 55 проваджень.

За результатами розгляду клопотань ухвалено 1691 судове рішення по суті заявлених вимог, з них із відмовою у задоволенні – 272 судових рішення або 16% розглянутих по суті. 

Для здійснення судового розгляду до першої інстанції Вищого антикорупційного суду надійшло 191 кримінальне провадження, з яких 45 були повернуті загальним судам за підсудністю, по 4 провадженнях відмовлено в затвердженні угоди або повернуто обвинувальний акт прокурору, по 2 – ухвалено вироки.

На розгляд 11 суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду надійшло 244 апеляційні скарги на рішення слідчих суддів, 175 клопотань про направлення справи до іншого суду через порушення правил предметної підсудності, 25 апеляційних скарг на рішення судів першої інстанції, а загалом 444 кримінальні провадження, з яких по 343 ухвалено відповідні рішення. 

Кожен суддя Вищого антикорупційного суду щодня присвячує частину свого життя дуже важливій справі – якісному здійсненню правосуддя у кримінальних провадженнях. Попри суттєве навантаження, великі за обсягом матеріали, діючи в умовах жорстких процесуальних строків, судді ретельно аналізують надані сторонами докази та старанно мотивують кожне своє рішення, докладаючи максимальних зусиль задля того, щоб зберегти та примножити довіру українського суспільства.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)