Порошенко: Світ вимагає звільнення Сенцова та усіх політв'язнів

Понеділок, 2 липня 2018, 00:26

Уся світова спільнота вимагає звільнити режисера Олега Сенцова та всіх українських політв'язнів, які утримуються на окупованих територіях та в російських тюрмах.

Про це заявив президент України Петро Порошенко під час виступу на відкритті концерту міжнародного проекту "Шляхи дружби. Равенна-Київ", який пройшов у Києві, передає "Укрінформ".

"Я також хотів би згадати сьогодні ще одного митця, який зараз перебуває у в'язниці в Росії лише за те, що він відмовився здати український паспорт, лише за те, що він любить Україну. Його ім’я Олег Сенцов", - сказав Порошенко.

"І я також думаю, що ми тут разом можемо висловити слова високої солідарності з усім світом, який вимагає від Путіна негайного звільнення Сенцова і всіх політичних в'язнів, які запроторені за ґрати у РФ і на окупованих територіях. Свободу Олегу Сенцову", - наголосив він.

Незаконно засуджений в РФ Олег Сенцов, якого утримують у колонії "Білий Ведмідь" у Лабитнангі (РФ), з 16 травня оголосив голодування з вимогою до РФ відпустити усіх незаконно утримуваних українців.

28 червня український омбудсмен Людмила Денісова вчергове не змогла потрапити до колонії "Білий ведмідь" у Лабитнангі, щоб відвідати Олега Сенцова. 

Омбудсмен заявила, що поінформує міжнародні організації про порушення Росією міжнародних конвенцій, її мандату як омбудсмена та домовленостей президентів через недопуск до українських політв'язнів у Росії.

Також Денісова повідомила, що Україна готова передати Росії 23 засуджених росіян в обмін на 23 українців, які утримуються в РФ.

У Кремлі визнали, що у переговорах щодо відвідування в РФ утримуваних осіб "є труднощі".

Російський кінорежисер Олександр Сокуров звернувся з відкритим листом до президента України Петра Порошенка та Папи Римського, в якому закликав "зробити все, щоб звільнення Олега Сенцова стало неминучим".

Разом з тим з проханням до Путіна про помилування Сенцова звернувся Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд, на що у Кремлі відповіли, що помилувати Сенцова на підставі цього прохання не можуть.

Адвокат Дмитро Дінзе 1 липня повідомив, що Олега Сенцова примусово годують білково-вітамінною сумішшю і кожен день "закачують вітамінні коктейлі".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: