Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Парубій не згадав про ЦВК, розповідаючи про плани Ради перед канікулами

Понеділок, 9 липня 2018, 12:02

Верховна Рада не планує оновлення Центральної виборчої комісії в останній пленарний тиждень перед канікулами.

Відповідний план роботи парламенту під час погоджувальної ради озвучив спікер Андрій Парубій.

За його словами, у вівторок планується розпочали пленарний тиждень із законопроектів, які депутати не встигли розглянути у минулий четвер.

Зокрема,  законопроект, що передбачає блокування інформресурсів №6688, а також блок аграрної політики.

При цьому Парубій зазначив, що  це досить об'ємний блок, який містить близько десяти питань, які можуть зайняти більшість дня вівторка.

Також він зазначив, що у середу попередньо планується  розпочати розгляд питання призначення бізнес-омбудсмена.

Голова ВР додав, що цей проект містить багато правок, які планується пройти у середу, а в четвер спробувати ухвалити відповідне рішення.

"У свою чергу лишається цілий ряд важливих ратифікацій. Пропоную їх розглянути у четвер, щоб мати можливість їх прийняти під час концентрації голосів", - сказав Парубій.

Також він наголосив, що у четвер планується ухвалити законопроект №7441 про статус суддів Вищого антикорупційного суду, а також інші питання.

У свою чергу голова фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов заявив, що рада в останній пленарний тиждень має обов'язково розглянути питання оновлення ЦВК.

При цьому голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак зазначив, що це питання потребує вирішення, але для цього президент має внести нове подання.

"До наступних виборів ми повинні підійти з оновленим, легітимним ЦВК. Але ситуація, коли на 13 вакантних посад є 14 кандидатів, є для нас незрозумілою. Вирішити це може лише нове подання президента", - сказав Бурбак.

Щодо нового подання також висловилися і представники інших фракцій, зокрема "Радикальної партії Ляшка" та"Опозиційного блоку".

Раніше голова Верховної Ради не виключає, що склад Центральної виборчої комісії вдасться оновити ще влітку, до кінця сесії.

Як повідомлялося, минулого пленарного тижня Верховній Раді не вдалося приступити до оновлення ЦВК.

У свою чергу представники фракції "Блок Петра Порошенка" заявили, що не будуть голосувати за жоден законопроект у Верховній Раді, поки народні депутати не оновлять склад Центральної виборчої комісії. Парубій скликав всіх на термінову нараду ,яка тривала до 16.00.

Після відкриття вечірнього засідання нардепи без голосів БПП ухвалили законопроект №6518, після чого знову пішли на нараду.

Як повідомлялося, у четвер, 5 липня, Верховна Рада не приступила до оновлення складу Центральної виборчої комісії, оскільки більшість народних депутатів відмовились від розгляду цього питання.

Раніше представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявляла, що питання оновлення ЦВК планувалося розглянути в Верховній раді у травні, однак депутати до нього не приступили.

Як повідомлялося, комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя підтримав подання президента щодо звільнення 13 членів Центральної виборчої комісії у зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень і рекомендував до розгляду 14 нових кандидатів.

За словами, представника президента в парламенті Ірини Луценко, тепер має бути поіменне голосування за кожного кандидата в Раді і один із них має бути виключеним.

1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – і 13-го члена комісії.

5 лютого 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на кандидатів у нові члени Центрвиборкому.

Це 14 осіб: Алла Басалаєва ("Відродження"), Наталія Бернацька (Народний фронт); Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"), Ірина Єфремова ("Народний фронт"), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко ("Самопоміч"), Тетяна Сліпачук ("Воля народу"), Леонтій Шипілов (НФ), Тетяна Юзькова ("Радикальна партія Ляшка").

Президент врахував кандидата від партії "Батьківщина", а питання щодо кандидатури від фракції "Опозиційний блок" вирішили узгоджувати окремо.

Читайте також Контрольований вибір. Як Порошенко оновлює ЦВК

Читайте також: Порошенко, Рак і Щука, або Хто зайвий у ЦВК

Яна Міланова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: