Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

У БПП відмовилися від роботи у Раді після провалу з ЦВК. Парубій скликав нараду

Четвер, 5 липня 2018, 12:53

Представники фракції "Блок Петра Порошенка" заявили, що не будуть голосувати за жоден законопроект у Верховній Раді, поки народні депутати не оновлять склад Центральної виборчої комісії.

Про це з трибуни парламенту заявив голова фракції БПП Артур Герасимов.

"До результативного вирішення цього питання ми вважаємо, що ВР не має жодного морального права розглядати інші законопроекти", - заявив він.

У свою чергу представники інших фракцій заявили, що вони не мають права блокувати роботу парламенту і лише від президента залежить подальше ухвалення цього питання.

"Нехай президент внесе 13 кандидатур на 13 посад і рада ухвалить рішення за 30 секунд", - заявив нардеп від "Батьківщини" Сергій Соболєв.

Після цього спікер Ради Андрій Парубій оголосив перерву на 15 хвилин і заявив, що негайно скликає нараду і запросив усіх голів фракцій до себе у кабінет.

Пізніше віце-спікер Ірина Геращенко заявила, що перерва продовжена до 16.00.

Як повідомлялося, у четвер, 5 липня, Верховна Рада не приступила до оновлення складу Центральної виборчої комісії, оскільки більшість народних депутатів відмовились від розгляду цього питання.

Раніше представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявляла, що питання оновлення ЦВК планувалося розглянути в Верховній раді у травні, однак депутати до нього не приступили.

Як повідомлялося, комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя підтримав подання президента щодо звільнення 13 членів Центральної виборчої комісії у зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень і рекомендував до розгляду 14 нових кандидатів.

За словами, представника президента в парламенті Ірини Луценко, тепер має бути поіменне голосування за кожного кандидата в Раді і один із них має бути виключеним.

1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – і 13-го члена комісії.

5 лютого 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на кандидатів у нові члени Центрвиборкому.

Це 14 осіб: Алла Басалаєва ("Відродження"), Наталія Бернацька (Народний фронт); Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"), Ірина Єфремова ("Народний фронт"), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко ("Самопоміч"), Тетяна Сліпачук ("Воля народу"), Леонтій Шипілов (НФ), Тетяна Юзькова ("Радикальна партія Ляшка").

Президент врахував кандидата від партії "Батьківщина", а питання щодо кандидатури від фракції "Опозиційний блок" вирішили узгоджувати окремо.

Читайте також Контрольований вибір. Як Порошенко оновлює ЦВК

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування