Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Рада закрилася, ЦВК залишилася старою

Четвер, 5 липня 2018, 18:19

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що нарада з головами фракцій пройшла успішно і вдалося порозумітися, але конкретних результатів про домовленості щодо оновлення Центральної виборчої комісії не повідомив.

Про це він сказав під час вечірнього засідання парламенту у четвер після чергової 45-хвилинної наради.

За його словами, на нараді були присутні сім голів фракцій, яким вдалося "порозумітися".

Після цього він надав слово представникам фракцій.

Першим виступив лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко, який заявив, що голова парламенту дуже дипломатично висловився і насправді у країні політична криза.

За його словами, наразі одна людина в Україні намагається узурпувати владу і закликав президента Петра Порошенка внести до Ради нове подання на 13 членів ЦВК.

Про монополізацію влади і політичну кризу також заявили і представники фракцій "Опозиційного блоку", груп "Відродження" та "Волі народу", фракцый "Батьківщини" та "Самопомочі".

При цьому жодного слова про конкретні домовленості чи якусь нову позицію вони не озвучили.

У "Народному фронті" заявили ,що готові до консолідованої роботи.

Представники фракції "Блоку Петра Порошенка" свою позицію у Раді не озвучили.

Після виступів Парубій закрив пленарне засідання так і не повідомивши, коли саме та за яких умов депутати почнуть оновлення  ЦВК.

Раніше представники фракції "Блок Петра Порошенка" заявили, що не будуть голосувати за жоден законопроект у Верховній Раді, поки народні депутати не оновлять склад Центральної виборчої комісії. Парубій скликав всіх на термінову нараду ,яка тривала до 16.00.

Після відкриття вечірнього засідання нардепи без голосів БПП ухвалили законопроект №6518, після чого знову пішли на нараду.

Як повідомлялося, у четвер, 5 липня, Верховна Рада не приступила до оновлення складу Центральної виборчої комісії, оскільки більшість народних депутатів відмовились від розгляду цього питання.

Раніше представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявляла, що питання оновлення ЦВК планувалося розглянути в Верховній раді у травні, однак депутати до нього не приступили.

Як повідомлялося, комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя підтримав подання президента щодо звільнення 13 членів Центральної виборчої комісії у зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень і рекомендував до розгляду 14 нових кандидатів.

За словами, представника президента в парламенті Ірини Луценко, тепер має бути поіменне голосування за кожного кандидата в Раді і один із них має бути виключеним.

1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – і 13-го члена комісії.

5 лютого 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на кандидатів у нові члени Центрвиборкому.

Це 14 осіб: Алла Басалаєва ("Відродження"), Наталія Бернацька (Народний фронт); Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"), Ірина Єфремова ("Народний фронт"), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко ("Самопоміч"), Тетяна Сліпачук ("Воля народу"), Леонтій Шипілов (НФ), Тетяна Юзькова ("Радикальна партія Ляшка").

Президент врахував кандидата від партії "Батьківщина", а питання щодо кандидатури від фракції "Опозиційний блок" вирішили узгоджувати окремо.

Читайте також Контрольований вибір. Як Порошенко оновлює ЦВК

Яна Міланова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування