Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Я є співатором цієї ідеї – Резніков про Консультативну раду у ТКГ

Вівторок, 7 липня 2020, 01:30
Я є співатором цієї ідеї – Резніков про Консультативну раду у ТКГ

Віцепрем'єр–міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков розповів, що був одним із авторів створення Консультативної ради за участі представників ОРДЛО як дорадчого органу, проте вона мала іншу назва.

Джерело: Резніков в ефірі "Свобода слова" на ICTV

Пряма мова: "Щодо Консультативної Ради – я є одним із співавторів цієї ідеї. Я почав про це думати, коли мене запросили експертом поїхати в Мінськ у серпні минулого року. 

І коли я прочитав пункт 11,12 і 9 (Мінський угод – УП), у якому сказано, що потрібно "проводити консультації, обговорення та погодження з представники окремих районів  Донецької та Луганської областей", я задав запитання П’єру Морелю (координатор робочої групи з політичних питань – УП): "А хто ці люди? Де вони беруться і хто їх призначає". 

Деталі: Віцепрем’єр стверджує, що "Мінську" не прописано, хто саме має представляти ОРДЛО. "І це означає, що це наш шанс. З цього моменту ми почали думати, як в цей процес інтегрувати наших представників окупованого Донбасу", – сказав Резніков. 

За його словами, вказаний орган мав носити назву Діалогова платформа "Мир Донбасу". 

"Це так мав би виглядати допоміжний орган у цій політичній групі. Але ця назва раптово була використана однією із громадських організацій і там був свій "хайп" і ця ідея пішла по воді", – підсумував віцепрем’єр-міністр.

Водночас, зазначив Резніков, нещодавнє залучення до перемовин у Мінську переселенців з Донбасу було позитивно сприйнято міжнародною спільнотою. 

Що передувало: 9 червня вперше до роботи Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання на Донбасі залучили представників окремих районів Донецької та Луганської областей. Вони будуть брати участь у засіданнях на постійній основі у якості радників української делегації

Читайте також: Почули Донбас: чому включення переселенців до Мінська дає шанс на вихід із глухого кута

Діалог на умовах Кремля: що стоїть за "мирним планом" Єрмака для Донбасу

Чотири загрози "нового Мінська": чому в "Слузі народу" є спротив домовленостям про ОРДЛО

Передісторія:

  • 25 березня на засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську планувалося створити Консультативну раду за участі представників України та окремих районів Донецької та Луганської областей (окупованих проросійськими силами територій). Ідея належала керівнику Офісу президента Андрію Єрмаку.
  • Патріотична громадськість була обурена. П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що створення "консультативної ради" з представниками ОРДЛО суперечить інтересам України.
  • Ні 25-го, ні 26-го березня Консультативну раду не створили. Росія звинуватила Україну у відмові від Консультативної ради.
  • Громадська рада при МЗС запропонувала альтернативний сценарій створення "Консультативної ради" щодо Донбасу: призначити її членів без формального погодження із окупаційною адміністрацією у Донецьку та Луганську. На її думку, це дозволило б уникнути прихованого визнання так званих "Л/ДНР".
  • 30 квітня під час зустрічі міністрів закордонних справ "нормандської четвірки" питання роботи "Консультативної ради" порушував тільки міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Ольга Гетьманець, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування