Справа Тимошенко. Лікувати не можна судити

П'ятниця, 13 липня 2012, 11:46

Відійшовши від Євро-2012, українська влада знову взялася за Юлію Тимошенко. Обеззброєна на певний час лікуванням лідерки БЮТ, вона вирішила використати карту здоров'я у своїх інтересах – і провернути багатоходівку.

З одного боку, влада взялася пришвидшити розгляд справи ЄЕСУ в Харкові, вимагаючи експертизи стану здоров'я Тимошенко й можливості її участі в суді. З іншого, у касації газової справи у Вищому спеціалізованому суді влада затягує розгляд, знову ж таки, вимагаючи ту ж експертизу здоров'я Тимошенко.

І тим самим унеможливлює повноцінний розгляд справи Тимошенко в Європейському суді з прав людини.

Нічна варта

Процес у Харкові, здається, мав би стати таким собі "зразково-показовим" процесом над Тимошенко.

Про це свідчить навіть створений навколо антураж.

Приміщення Київського районного суду Харкова, за яким закріплена справа, знаходиться в занедбаному дитячому садку, до якого навіть нормальної дороги немає – сам гравій.

Але процес перенесли в приміщення Апеляційного суду Харкова, де виділили простору залу та облаштували всім необхідним для гарної телекартинки – скляною кліткою, колонками, новенькими стільцями осіб так на 200. І навіть фікусами й пасторальними пейзажами на стіні.

У такому шикарному інтер'єрі прокурори мали б довести, що Тимошенко розкошувала на гроші ЄЕСУ, купувала собі шуби й сукні по кілька тисяч доларів, а потім залізла в борги до Росії, за що й здала Україну в рамках газових контрактів.

Але, щоб провести цей суд, потрібна особиста присутність Тимошенко в залі засідань, оскільки це суд першої інстанції. Хвороба дала можливість лідеру опозиції ухилятися від цієї необхідності.

Влада ж, розуміючи, що суд у камері колонії, чи палаті лікарні – це вже занадто, тривалий час була позбавлена поля для маневру. Тим більше, що напередодні й під час Євро-2012 рівень її обструкції в цивілізованому світі досяг рівня Кучми-2003 із кольчужним скандалом.

Але, оскільки вирок у справі ЄЕСУ потрібен владі як виправдання – вона таки почала діяти.

Київський райсуд Харкова під час засідання 25 червня прийняв рішення про призначення судово-медичної експертизи про стан здоров'я Тимошенко.

Судово-медична експертиза повинна дати відповіді на такі питання суду: чи здатна Тимошенко сприймати інформацію та відповідати на питання суду й сторін процесу, а також чи є в обвинуваченої медичні протипоказання до участі в судових засіданнях. Проведення судово-медичної експертизи було доручено Харківському обласному бюро судово-медичної експертизи.

Тимошенко, звісно ж, від неї відмовилась.

Тимошенко підготували скляну клітку 

"За законом вони не мають права примусити її до експертизи, але ж у нашій країні можливе все. Можуть потягнути як вони це вже зробили у квітні, коли Тимошенко побили", – зауважив її захисник Сергій Власенко.

Ще за тиждень до засідання 12 липня в бютівців не було впевненості, що їх лідера таки доставлять до суду. "Знаєш, думаю, що процесу не буде. Вони хочуть, щоб вона сиділа в клітці, але не говорила. Їй є, що сказати, але вона не хоче сидіти в клітці", – сказав один із наближених до Тимошенко.

Але за день до суду в Харкові висадився десант із 50 депутатів. Більшість із них провели ніч під палатою Тимошенко, вартуючи, щоб "Беркут" не вивіз її таки до суду.

"Ой, тут таке вночі було. Стільки депутатів, стільки міліції. Ми думали, що її вже в колонію назад повезуть", – розповідали наступного дня пацієнтки лікарні "Укрзалізниці".

Усе вийшло набагато прозаїчніше. Суд було перенесено на 23 липня на прохання прокурорів.

Видно, влада вирішила цього разу не рубати з плеча, а спочатку дискредитувати німецьких лікарів і саме лікування Тимошенко – а вже потім вести її до суду.

Who is Mr. Федак?

Акурат перед судом у пресі з'явилася заява групи "авторитетних харківських лікарів", які засумнівалася в ефективності лікування Тимошенко Лутсом Хармсом. Очолив цю групу головний лікар Харківської обласної лікарні Богдан Федак.

Як виявилось, бютівці дуже швидко знайшли компромат на лікаря.

"Ви чули раніше це прізвище? Мені воно здалось знайомим, і ось, що я знайшов. Виявляється, ця людина була причетна до афери з торгівлею дітьми у Львові. Ішлося про 130 малят. Він відсидів 2 роки тоді, і, якщо я не помиляюсь, був позбавлений права займати посади в медичній галузі", – розповів УП Сергій Власенко.

За його даними, Федак потім став помічником вихідця зі Львівщини Ігоря Шурми, який із командою Добкіна в 2006 прибув у Харків. Призначений головлікарем у Харківську лікарню, Федак, за інформацією інтернет-сайтів, уже наприкінці 2006-го допоміг деяким харківським чиновникам уникнути відповідальність за бійку на мітингу, поклавши їх до стаціонару.

Тепер же Федак може зіграти свою роль у справі Тимошенко. Але поки неясно, як влада збирається обійти небажання самої пацієнтки йти на експертизу.

У вівторок у лікарні "Укрзалізниці" вже стався маленький переполох, коли Тимошенко вивезли на планове МРТ. Від лікарні до центру діагностики не більше 400 метрів. Зате задіяне було стільки правоохоронців, неначе на території переховується особливо небезпечний терорист. Лише на воротах після проїзду швидкої стояло більше 20 міліціонерів.

Лікарня, де зараз знаходиться Тимошенко 

"Ми сиділи внизу на лавочках. Тут прибігли міліціонери, розігнали нас усіх. Потім підігнали швидку з тонованим склом ледь не в саму приймальну, швиденько підвезли Тимошенко й кудись повезли", – розповіли пацієнтки.

Інформацію про обстеження вкинули в ЗМІ. І не виключено, що із санкції влади. Бо соратники Тимошенко в цей момент летіли до Києва.

Подвійний програш

У середу, під час розгляду касації газової справи Тимошенко Вищим спеціалізованим судом тема хвороби Тимошенко отримала своє продовження. Щоправда, тут нею прокурори скористались не для пришвидшення процесу, а навпаки – його відтермінування.

Як відомо, на стадії касації присутність самого обвинуваченого не обов'язкова. Станом на 12 липня Тимошенко написала вже три заяви, у яких просить проводити розгляд справи без неї.

Але прокурори вважають цей аргумент недостатнім, і вкотре добились перенесення розгляду справи. Тепер аж на 16 серпня.

Прокурор Оксана Дрогобицька в коментарі журналістам заявила, що в листах Юлії Тимошенко немає чіткої відмови від участі в судовому процесі. "Якщо прочитати дослівно всі три заяви Тимошенко, у жодній із них не зазначена її категорична відмова слухати її справу без неї", – пояснила" свої дії прокурор.

Прокурори у справі Тимошенко

Втім, Дрогобицька так і не змогла сказати журналістам, що саме має написати Тимошенко, щоб прокурори зважили на її прохання розглядати касацію без неї.

Натомість вона заявила, що оскільки Тимошенко перебуває в лікарні, і це пригнічує її стан, вона не може ухвалити об'єктивне рішення про її участь у судовому процесі.

– З огляду на те, що вона перебуває в лікарні, ми вважаємо, що вона не може повністю скористатися своїм правом у визначенні, чи брати участь у процесі, чи ні, – заявила прокурор.

– Що ви хочете цим сказати, що Тимошенко не може сама визначитись, чи ходити їй у суд, чи ні? – розгубились журналісти.

– Давайте подумаємо: от ви перебуваєте в лікарні – чи не буде ця обставина на вас тиснути? – відповіла прокурор.

– А колонія на неї тиснутиме менше, – не вгавали журналісти, бажаючи знайти хоч якусь логіку в словах прокурора.

– Я вже вам пояснила. У вас є ще якісь питання? Тоді брифінг звершено, – відповіла Дрогобицька.

Адвокат Тимошенко Сергій Власенко був набагато емоційнішим: "Це просто маразм, який стає все глибшим і потужнішим". На його думку, перенісши засідання по касації Тимошенко, влада виграла одразу в двох позиціях.

"По-перше, вам усім відомо, що на 28 серпня призначено розгляд справи Тимошенко в Європейському суді, але влада робить усе, щоб ми не змогли оскаржити частину 6, що стосується прав людини", – зазначив Власенко.

"Друге завдання, яке вже виконане на сьогодні, – створити юридичні перепони для участі Тимошенко в політичному житті країни. Ви знаєте, що до 1 серпня мають пройти з'їзди й сформуватися списки", – додав він, визнавши, що Тимошенко ніяким дивом у список тепер не потрапить.

Хоча й запевнив, що депутатом сьомого скликання Тимошенко стане. Щоправда, для цього їй знадобиться вийти з тюрми, а по-друге, комусь із мажоритарників доведеться віддати своєму лідеру округ, достроково склавши повноваження.

Щодо харківської експертизи, то Власенко продовжує наполягати, що без волі Тимошенко її не проведуть.

Втім, дії влади демонструють, що з експертизою, чи без – вони доведуть, що Тимошенко може бути в суді.

Так, буквально через кілька годин після розгляду касації на сайті урядового інформагентства Укрінформ "раптом" з'явилась інформація, що в душовій Тимошенко знайдені викинуті невживані ліки.

А ввечері журналістам розіслали лист від лікарів "Укрзалзниці", щоправда, набраний у Харківській облдержадміністрації, що Тимошенко ухиляється від лікування. Зокрема, там наголошувалося, що Тимошенко "вже два місяці з моменту госпіталізації в стаціонар ЦКБ "Укрзалізниці" продовжує відмовлятися від будь-яких ін'єкцій і від здачі аналізів крові".

Насправді, цей факт підтверджують депутати БЮТ. "Вона відмовляється від будь-яких ін'єкцій. Усе що їй надають – це масаж, фізичні вправи й дієта", – розповів депутат.

Та й німецькі лікарі не раз наголошували, що оскільки Тимошенко перебуває в стресовому стані, і постійно підозрює якісь зазіхання на своє здоров'я з боку влади, то відмовляється приймати належне лікування.

Відтак Тимошенко, за словами бютівця Шкіля, досі не може сидіти довше 15 хвилин, і відповідно не зможе висидіти судове засідання в кілька годин.

Німецькі лікарі прогнозували, що її лікування займе півроку, тобто Тимошенко могла б пролежати в лікарні десь до завершення парламентських виборів. І в разі формування більшості опозицією таки попроситися на лікування до Німеччини або й опинитися на волі.

Але наразі це лише мрія.

А реальність така, що влада-таки хоче побачити Тимошенко в суді.

І це підтверджують слова Віктора Пшонки на останній колегії генпрокуратури.

"Комусь дуже хочеться, щоб Тимошенко хворіла, і ніколи не почався судовий процес. Про це якось дуже впливово думає сама Тимошенко й ті, хто біля неї", – обурився генпрокурор. "Скажіть, це правильно – затягування процесу? Судовий процес повинен початися, чи ні? І що, лікування повинно бути без конкретної дати завершення, чи що?" – додав Пшонка.

Наразі підлеглим Пшонки, щоб "запустити процес", треба або знайти відео, де Тимошенко ходить і викидає пігулки в унітаз, або якимсь чином довести її злочинну змову з лікарнею "Шаріте".

Чекаймо...

Тетяна Ніколаєнко, спеціально для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді