Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук, який знає все про імплементацію

Понеділок, 10 липня 2000, 14:41
"Жираф большо-о-ой - ему видней"
Володимир Висоцький


У вівторок Верховна Рада з першої години роботи починає "імплементаційний" марафон. Під час чергового спілкування з журналістами першого віце-спікера Віктора Медведчука саме ця тема найбільше цікавила присутніх. Медведчук має особисту думку з багатьох спірних питань, що виникли навколо референдуму. Проблеми, яким намагаються знайти юридичне розв'язання десятки депутатів, журналістів та політологів, йому, імовірно, взагалі не здаються проблемами.

По-перше, всі хто ознайомився з рішенням Конституційного суду звернули увагу на рекомендації, які супроводжували висновок. Ось де проблема - сказали противники президентського законопроекту. Немає проблеми - вважає Віктор Медведчук. На його думку, для Верховної Ради важливим є тільки те, що, згідно з висновком КС, законопроект відповідає статтям Конституції, які регулюють процес її змін. Якщо ж, якимось чином, розбиратись з коментарем суду, то необхідно доопрацювати законопроект з рекомендаціями КС, і подати йому ж знову на розгляд, - повчав журналістів пан Медведчук.

По-друге, опозиція та журналісти надто стурбовані тим, що КС досі не дав оцінку депутатському законопроекту, щодо змін до Конституції. Всі впевнені, що обидва проекти необхідно розглядати разом. Але Віктор Медведчук так не вважає. "Розглядати разом ці два законопроекти, на мій погляд, неможливо, тому що, не дивлячись на те, що вони врегульовують одні й ті ж самі питання, є різні суб'єкти законодавчої ініціативи", - заявив перший віце-спікер. Пояснюється це, на думку Медведчука, просто: "є два суб'єкти подання змін до Конституції". З його слів виходить, що президент подав свій законопроект за результатами референдуму, а депутати (це зовсім інший суб'єкт подання) самі по собі. "Немає ніякого порушення конституційної процедури" у тому, що ми розглядаємо проекти окремо, заявив Медведчук.

Низка заяв, або висловлювань заступника голови ВР надто розходиться з тим, що ми вже чули. Він заперечував заяви не тільки своїх ідейних і політичних опонентів, а і навіть вислови свого "найближчого" колеги, координатора більшості Леоніда Кравчука. Згадайте, скільки галасу він наробив своєю заявою про те, що президент має видати указ або скликати Конституційну асамблею, оскільки ВР восени не набере 300 голосів для імплементації? Медведчук і з цим не погоджується (юрист все ж таки). І хоча він прямо не сказав, що Кравчук бовтнув дурницю, але дав це зрозуміти. "Моє тверде переконання, що зміни до Конституції вносяться шляхом, передбаченим законодавством, і ніяким іншим чином", - сказав Медведчук.

Далі - більше. Вже навіть дитина розібралася в тому, що станеться з питанням про недоторканність народних обранців, якщо змінити цю статтю таким чином, як це запропоновано у президентському законопроекті - вона стає абсолютною. Зазирніть у Конституцію.

Стаття, яка регулює недоторканність, сьогодні виглядає так: "Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані". А тепер погляньте, що буде, якщо залишити тільки перше речення?

Віктор Медведчук і з цим не погоджується. "Якщо ви мене запитаєте, я дам вірне тлумачення цієї статті", - сказав він і зазначив, що з позицій українського законодавства запропоновані зміни не призведуть до абсолютизації недоторканності. Медведчук юрист - йому видніше.

Ще одним моментом дуже переймається опозиція: як можна впроваджувати в життя тільки частину результатів референдуму і відкладати розгляд питання про двопалатний парламент. Це не привід для хвилювання, вважає і президент і Медведчук. Над цим складним питанням працює комісія, яку очолив поважний ректор Харківської юридичної академії. За словами Медведчука комісія має представити результати роботи у грудні 2000 року. Залишилось не так багато...

P.S. Щодо інших питань, не пов'язаних з референдумом, Медведчук не робив таких несподіваних заяв. Уряд і його звіт - цікава тема. Всім відоме ставлення СДПУ(о) і його босів, як до Ющенка, так і до його команди. Але цього разу перший віце-спікер був стриманим. "Я б не хотів бути некоректним і давати сьогодні оцінки" діяльності уряду, сказав він і додав, що "уряд має прозвітувати, і тоді можна буде робити пропозиції або критичні зауваження, якщо вони матимуть підґрунтя". І взагалі, Медведчук прекрасно усвідомлює, що звіт уряду, який має відбутись у п'ятницю не буде мати для кабінету ніяких юридичних наслідків. Прогнозувати нові призначення і зміни в уряді він також не береться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування