Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розглядається законопроект Президента. В парламенті тихо

Вівторок, 11 липня 2000, 18:06
Після веселенького початку робочого дня, парламент дещо заспокоївся і взявся за роботу. Комуністи злізли з президії та трибуни, чим розблокували парламент, і повсідалися на свої місця. Верховна рада України врешті-решт приступила до порядку денного, на почесному першому місці якого - розгляд історичного президентського законопроекту про внесення змін в Конституцію за результатами референдуму.

Сергій Головатий, виступаючи з парламентської трибуни, звернувся з закликом, адресованим конкретно до фракцій обидвох Рухів та "Реформ-Конгресу" не підтримувати президентського законопроекту. Як зазначають депутати в кулуарах, саме ці фракції найбільш хиткі в ідеологічно-прикладному плані в стані більшості.

Хоча, за іншою інформацією, фракція Удовенка вже прийняла рішення голосувати "за". Головатий побудував свою полум'яну промову на тому, що провів паралелі з сьогодняшньою ситуацією в Росії. Як повідомляє кореспондент УП, він звернув увагу на те, що Путін домагається знищити демократію шляхом боротьби з парламентом. Ймовірно, Головатий розраховував на національну свідомість Рухів та "Конгресу". І через те зводив аргументацію до того, що те, що відбувається в Україні та Росії зараз, призведе до знищення української незалежності та обєднання обидвох країн під патронатом кримінально-олігархічних груп.

Після цього оголосили велику перерву, після якої депутати знову приступлять до розгляду президентського законопроекту . Під час перерви відбувається засідання регламентного комітету. А загалом в парламенті панує ситуація повної невизначеності.

Олександр Єльяшкевич - герой у встановленні істини

Перед початком розгляду питання група народних депутатів під проводом Олександра Єльяшкевича зробила закид спікеру парламента Івану Плющу, чого це оголошують Сюзанну Станік, а замість неї виступає перший заступник міністра юстиції Броніслав Стичинський, демонструючи проурядову точку зору з приводу президентського законопроекту.

За словами Єльяшкевича, Плющ змушений був попотіти під час оголошеної перерви, і "зтяпати" документ з поясненнями такої заміни. На початку засідання спікер зачитав звернення Кучми, згідно з яким, у зв'язку з відпусткою Станік, доручалося докладати це питання на пленарному засіданні уповноваженому в.о. міністра Б.Стичинському. Чим врятував честь та гідність уряду, та пані Станік зокрема. Після чого Єльяшкевич не без задоволення твердив, що якби не він та не його зауваження, то цього аргументу би не було, і в парламенті так би і продовжував доповідати нелегітимний доповідач.

Пасивний Стичинський виконує вказівки

Як вже писала УП, перерва в парламенті була оголошена після промови пана Стичинського, яку урядовцеві довелося читати з урядової ложі безпосередньо, оскільки комуністи блокували трибуну. І, користуючись шумом у залі, пан Стичинський, за свідченням парламентського кореспондента УП, спокійно пробубнявів під ніс парочку перших фраз з виступу, а коли в залі вже наступила уважна тиша, гідно продекламував завершення виступу.

Загалом же депутати залишилися незадоволені цим виступом, оскільки в.о. міністра на питання не відповідав і особливого зацікавлення у виконуваній роботі не проявляв. Як зазначив лідер партії "Собор" Анатолій Матвієнко, доповідач "або не підготувався, або виконує вказівку".

Приборкання строптивих комуністів

Але повернемося до приборкання комуністів. Ситуація у сесійній залі парламенту після перерви залишалася напруженою, і фракція Компартії продовжувала блокувати президію і трибуну, і вимагати перегляду рішення з голосування за проект Земельного кодексу України. Спікер Іван Плющ проінформував про підсумки міжфракційних консультацій, що відбулися під час перерви.

За його словами, оскільки питання про голосування за Земельний кодекс "залишається до кінця не з'ясованим", то регламентний комітет повинен продовжити вивчення питання, після чого представити своє рішення. Спікер завірив, що він поставить на голосування рішення комітету. Там йдеться про скасування голосування за проект Земельного кодексу в четвер, якщо комітет прийде до такого висновку.

Плющ також заявив, що якщо фракція КПУ буде і надалі зривати засідання, то парламент буде змушений або продовжити сесію, або, як сказав спікер, "ми будемо вимушені провести засідання в іншому залі і не допускати комуністів, або будемо вимушені вживати інших заходів більшістю Верховної Ради". Чим підтвердив прогнози Олександра Мороза, які той дав в інтерв'ю УП у вівторок зранку.

Після чого фракція Компартія зайняла свої місця в сесійній залі.

Згодом Ігор Коліушко, виступаючи від комітету з правової політики, закінчив доповідь хвилинною промовою, в якій заявив, що це голосування насправді потрібно президентові, щоб довести, що бореться він власне з комуністами, а не зі всім парламентом. Бореться тому, що комуністи не проголосують, і саме через них не вистачить голосів для того, щоб більшість підтримала законопроект, запропонований президентом і навіяний волею народу.

За словами Коліушка, Кучма хоче розіграти Лукашенківський сценарій в Україні. Останні слова з промови Коліушка про те, що чим менше голосів набере проект Кучми, тим більше президент дотримуватиметься законів, зірвали аплодисменти в залі та на журналістському балконі.

Що це все значить

Про це, здається, не здогадується ніхто. У кореспондента УП взагалі склалося враження, що майже жоден з депутатів не усвідомлює власних вчинків, як це притаманно здоровим людям.

Загалом же всю цю "заваруху" з комуністами, вважають деякі аналітики, вигадали і реалізовують з благословення локального центру національного Всесвіту - Адміністрації президента. Робиться все для того, аби просто "запороти" президентський законопроект, і покласти вину на комуністів, які у нас вже котрий місяць ходять у ворогах народу. А роблять це тому, що зірки свідчать, що парламентська більшість явно не нашкребе 226 голосів "за", свої надії на які стільки разів виголошував президент всюди, де міг. А це, до речі, значить не просто те, що більшість у нас ситуативна. Це, до речі, наштовхує на більш глобальні висновки з приводу власне існування цієї більшості як такої. На що, знову ж таки, неодноразово натякав президент, кажучи про її "життєспроможність", яку варто довести у прийнятті законопроекту.

Але, навіть якщо більшість проголосує, нашкрібши омріяні президентом 226 голосів, то це ще не значитиме, що життя полегшиться, оскільки ніхто не застрахований від законотворчих талантів депутатів, які можуть проявитися у внесенні поправок до законопроекту. І знову тоді почнеться проблема, оскільки треба буде йти на канікули, а президентського замовлення не буде виконано, плюс усілякі юридичні тонкощі.

І знову над Верховною Радою висітиме сокира.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування