Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія замість різок використовує візи

П'ятниця, 7 липня 2000, 14:36
"Як довго, Каталіно, ти випробовуватимеш наше терпіння?"
Ціцерон


Довго терпіла Росія українську багатовекторність у зовнішній політиці. Довго прикривала очі на кокетування Кучми з ненависним їй НАТО. І не витримала. Принаймні, так пояснюють речники Росії введення візового режиму.

"Щоб усі боялись, щоб не насміхались", Росія вирішила ввести візовий режим з країнами СНД. Саме так трактує це введення депутат Держдуми, заступник голови комітету у справах СНД і зв'язкам зі співвітчизниками Анатолій Чехоєв. На його думку, "візовий режим необхідний для того, щоб Росію поважали".

З допомогою віз, вважає депутат, треба покарати тих, хто хоче в НАТО і забороняє російську мову, і заохотити тих, хто цього не хоче. Щодо перших, то про кого йде мова здогадатися неважко, особливо після останніх подій у Львові. Підтверджують цю здогадку слова самого Чехоєва, наведені російською газетою "Московские новости" , з яких витікає, що у компанії "нечистих" виявилися Україна та Грузія. В стані "чистих", без сумніву, - Білорусія, "з якою у нас (тобто у них -УП) союз", і Казахстан.

"Росія від СНД більше програє, бо ми постачаємо їм сировину, а вони нам - готову продукцію; ми є ринком для країн СНД, а самі на їх ринок не вийдемо," - розвивав думку депутат на зустрічі у Москві, яка проходила під назвою: "Введення візового режиму - "за" і "проти". Але дискусії не вийшло, стверджує газета, оскільки Чехоєв викладав точку зору КПРФ.

Власне ця точка зору просто-таки рясніла "перлинами" дипломатії: "Тим країнам, які сьогодні годуються у нас, а орієнтуються на інші держави, Росія повинна показати, що вона велика держава, і здатна диктувати свої умови там, де зона наших стратегічних інтересів. А всі країни СНД і є зона наших інтересів".

Іншими словами, не виходить у Росії "диктувати свої умови" без "батога" в країнах СНД - не треба, ми візи введемо, СНД буде страждати, а ми з Мухтаром на кордоні посміхатимемося крізь зуби. Звучить якось по-дитячому, а от пан Чехоєв стверджує цілком серйозно. За його словами, вибіркове введення візового режиму - справа майже вирішена, і в уряді вже "є документи". Для підтвердження власних слів депутат нагадав, що першим про візовом режим ще в квітні заговорив президент Володимир Путін, пізніше віце-прем'єр Ілля Клебанов вів про це переговори в Грузії. На останній зустрічі лідерів СНД на вищому рівні Росія, на невдоволення інших, знову визначила необхідність вибіркового введення візового режиму.

Вибірковість полягатиме в тому, що з так званими "невизнаними республіками" (Абхазією, Південною Осетією і Придністров'ям) Росія може мати "м'який візовий режим". З іншими країнами, зазначив депутат, "треба ввести жорсткий візовий режим. Це дуже швидко поверне симпатії політичного істеблішмента на користь Росії". На питання, чи не примусить це Грузію і Молдавію також почати грати на внутрішніх проблемах Росії, депутат виразної відповіді не дав.

Після такої однобокої полеміки у автора статті склалося враження, що услід за ізоляцією в сфері міжнародної політики, Росію чекає охолодження відносин всередині СНД і загострення внутрішніх конфліктів. Але у Росії є ще запасний варіант. Ввівши візи з країнами СНД, вона зніматиме їх по мірі вступу цих країн до Союзу з Білоруссю. В чому і проявлятиме традиційний жорсткий характер.

Єдина проблема цього запасного варіанту в тому, що цей союз з Білоруссю все ще викликає полеміку щодо свого майбутнього. Про те, що цей союз може запрацювати через три-чотири роки, стверджує держсекретар Союзу Павло Бородін в інтерв'ю газеті "Московский комсомолец"

Щодо входження до союзу інших країн, то держсекретар заявив, що для України, з якою у Союзу є досить міцні ділові відносини, приєднання матиме пряму вигоду. "Але вирішувати це повинні народи, а не глави держави", - зазначив він. І раптом додав: "Чи може увійти в Союз Югославія... Може, краще Кубу приєднати?".

На відміну від держсекретаря, російський політолог Володимир Кірієнко дуже сумнівається, що Союз запрацює взагалі, оскільки "створюється нежиттєздатна організація", в основному, через "загальний економічний простір", у якому, за наявності багатьох президентів без протріч не обійдеться.

Натомість Георгій Тіхонов, заступник голови думського Комітету у справах СНД вважає, що у цього Союзу хороше майбутнє.. Як тільки буде вибраний союзний парламент, вважає він, одразу ж Союз почне функціонувати в повну силу. І країни до нього приєднаються, при чому не одна-дві, а всі колишні члени Радянського Союзу. Плюс Югославія. А "чого ми соромимося?" - продовжує депутат, - Он Європа об'єднується, створили Европарламент... Буде у нас єдиний економічний простір - і економіка рвоне уперед, адже всі зв'язки залишилися. Те, що ми розвалилися, явище тимчасове. Розумні люди зараз об'єднуються! - стверджує депутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування