Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Чинники ризику" для Ющенка очима росіян

Субота, 2 вересня 2000, 00:00
Осіннє загострення активності противників уряду Ющенка не залишилося непоміченим у Росії. "Независимая газета" перелічує "чинники ризику" для українського прем'єра, самим серйозним з яких, мабуть, є критична ситуація у паливно-енергетичному комплексі країни.

"Нові правила управління ТЕКом насамперед торкнулися інтересів українських карликових олігархів, які заробили свої капітали на російському газі, і противників розвитку російсько-українських відносин. Українські нувориші відчули загрозу своїй безпеці і організовують PR-кампанії, у яких Віктор Ющенко підноситься пересічному громадянину як майбутній наступник Леоніда Кучми", - пише газета. Автор матеріалу чомусь не написав, наскільки хворобливо Кучма ставиться до зростання популярності кого б те не було із свого оточення, і до чого це може призвести. Однак, судячи за все, газета також відносить комплекс неповноцінності українського президента до чинників ризику для Ющенка.

"На політичних зборищах молоді проходять буфонадні вибори президента країни, де Віктор незмінно займає перші місця, залишаючи нинішнього президента далеко позаду. Модний у Києві політолог Микола Томенко переконаний, що в Україні розкручується російський варіант позачергових виборів президента, "коли прем'єр-міністр внаслідок хвороби глави держави стане таким, що виконує його обов'язки, а потім автоматично обирається президентом". Національні демократи, мабуть, через недомисел також популяризують соціологічні рейтинги, де Віктор Ющенко є "людиною номер один у державі". Відомий радикал Василь Червоній вважає, що "недругів прем'єра непокоїть те, що він, по-перше, українець за національністю, а по-друге, реформатор і патріот, і не є ставлеником корумпованих олігархічних структур", - пише "НГ".

Газета наводить різні дані про здоров'я Кучми. Зі слів того ж Томенка, в Україні "активно циркулюють чутки про хворобу Леоніда Кучми". Традиційно чутки про здоров'я лідерів - могутній інструмент політичної боротьби. Однак близький до президента український політик, що побажав залишитися неназваним, у відповідь на прохання "НГ" прокоментувати "чутки" заявив, що "Леонід Кучма кожного дня відвідує спортивний зал, де активно працює зі штангою, гантелями і може дати фору будь-кому з нас".

"Противники Віктора Ющенка критикують його за те, що його економічною політикою користується російський капітал, активно беручи участь у приватизації українських підприємств", - пише газета і наводить у виправдання прем'єра позицію президента. У свій час Леонід Кучма в інтерв'ю "НГ", відповідаючи критикам, заявляв: "Для мене не має значення - долар, рубель, марка. Головне, щоб були інвестиції, і ми виробляли конкурентоздатні товари. Я всюди виступаю і говорю: нехай російський капітал йде до нас".

"…Критикувати свого прем'єра дозволяють собі навіть міністри. Глава зовнішньополітичного відомства України Борис Тарасюк цього тижня заявив, що органи державної влади страждають "домінуванням декларативних лозунгів над реальними діями", в той час, як його міністерством забезпечило "прихильне політичне ставлення з боку основних європейських організацій до України", а рівень співпраці з НАТО став більш інтенсивним…

…Уряд Віктора Ющенка як і раніше користується повагою більшої частини української політичної еліти, і якщо піде у відставку, то поплатиться лише за те, що намагалося бути тільки "технічним" інструментом економічних реформ і не займалося політикою. Однак відставка уряду Віктора Ющенка проблеми української економіки не вирішить", - укладає "НГ".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування