Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Надважка тягота вибору

Вівторок, 24 жовтня 2000, 18:05
Після перерви депутати продовжили розгляд питання про внесення змін до Конституції, але вже більш спокійно. Комуністи, а також опозиційні депутати висловилися категорично проти прийняття законопроекту у нинішньому вигляді. Народний депутат Віктор Шишкін ще раз повідомив, що на засіданні комітету з правої політики за президентський законопроект проголосувало "0" депутатів, проти - 13.

Шишкін повторив висловлення своїх колег про те, що президент бореться проти парламентаризму, а не комуністів у Верховній Раді. "Кучма хоче перетворити парламент на стойло, щоб окрім "Хайль, Кучма!" нічого не було чути у парламенті", - додав він.
Думку Народного Руху озвучив нардеп Роман Зварич. НРУ пропонує трактувати розгляд законопроекту, як перше читання, і провести відповідно друге і третє читання з доопрацюванням. "На цьому етапі ми підтримуємо проект змін, але за умови доопрацювання, " - зазначив Зварич.

Деякі депутати у кулуарах Верховної Ради щодо такої позиції НРУ висловлювали сумніви у правомірності таких дій, оскільки при прийнятті змін до Конституції не існує системи кількох читань. Таким чином, на думку експертів, НРУ просто прикривається деклараціями про необхідність доопрацювання для того, щоб виправдати своє позитивне голосування, оскільки розуміє, що вимоги про декілька читань неможливо закріпити юридично.

Від УНР виступав депутат Іван Білас, але він зазначив, що виступає від себе, а не від фракції. Це може свідчити лише про те, що в таборі Костенківського Руху всі остаточно ще не визначилися, як голосувати. Білас виправдовував свою позицію "за" також риторикою про перше читання: "Перше читання - це ще не зміни до Конституції. Давайте розглянемо в першому читанні, і будемо визначатися далі,"- пропонував депутат.

Важке враження на кореспондента УП справив виступ депутата Богдана Бойка від Руху Удовенка.
Він вважає, що наслідки референдуму поховають комуністів, демонструючи ідеологічне підгрунтя позитивного голосування націонал-демократичних партій. Своє рішення про підтримку внесення змін до Конституції і, відповідно, чинної влади, вони, як завжди, виправдовують боротьбою з комуністами та червоною загрозою.

Свій виступ Бойко завершив фразою, яка повністю його характеризує, з глумливою посмішкою зазначивши, що зараз у парламенті працюють разом "комуністи та гомосексуалісти".

Комітет з боротьби з корупцією та організованою злочинністю також виступає проти голосування за президентський законопроект. Голова комітету Юрій Кармазін зазначив, що за таке рішення проголосувало 9 депутатів комітету, двоє утрималися. "В нинішньому вигляді таке голосування (за президентський законопроект - УП) призведе до порушення законодавства", - зазначив глава комітету.

Він ще раз, враховуючи профіль свого комітету, зупинився на питанні про недоторканість, і нагадав, що вона може стати абсолютною."Не робіть цього! Корупціонера не притягнете до відповідальності, може тому дехто говорить про 1000 %!", - стурбовано наголосив Кармазін, і навів приклад:"Наші сусіди з Молдови знайшли в собі сили проголосувати за парламентську республіку. Їх чекають в Європі. А нас де чекають?!" .

У понеділок в інтерв'ю Інтерфакс-Україна лідер групи "Відродження регіонів" Олександр Волков заявив, що Верховна Рада обов'язково ухвалить позитивне рішення з президентського законопроекту. "Все буде так, як треба. Я вам гарантував, що президент буде тим президентом, який є зараз, я вам гарантував, що референдум пройде, і я вам гарантую 1000%, що всі фракції проголосують "за", - самовдоволено заявив Волков.

Тоді Волков негативно відповів на запитання агентства, чи не пов'язана поведінка фракції Компартії минулого тижня з прагненням зірвати прийняття президентського законопроекту. "Ну як вони можуть це зробити? Будуть бігати блокувати трибуну?," - іронічно помітив О.Волков, додавши, що голосів більшості вистачить і для того, щоб зареєструватися в сесійній залі, і для того, щоб "100-відсотково" набрати необхідні для прийняття законопроекту в першому читанні 226 голосів.

Під кінець дня у ВР ситуація дещо змінилася: якщо з ранку панувало повне відчуття того, що 226 голосів можливо не наберуть, то ввечері це відчуття зникло. (Можливо "посланники президентської адміністрації" достатньо активно працювали з "хиткими" депутатами). У середу має остаточно визначитись зі своїм голосуванням фракція Українського народного руху, яку противники президентського законопроекту відносили до табору "тих, що не визначились".

Але в інтерв'ю УП лідер УНР Юрій Костенко заявив, що особисто буде голосувати "за", хоча й нагадав, що його партія перед референдумом виступала проти нього. "Але є рішення референдуму, і в цій ситуації фракція буде визначати свою позицію, виходячи з політичних та правових аспектів", - заявив Костенко.

Відкриті противники голосування "за" намагалися розтлумачити "хитким" депутатам (яких ймовірно ще можна переконати), що не варто сподіватись на внесення поправок у законопроект після голосування 226-ма голосами. Після ухвалення більшістю ці поправки до Конституції підпадуть під дію положення про те, що ВР одного скликання не може два рази розглядати поправки до одних й тих же самих статей. (Депутатський законопроект тут взагалі "пролітає".) Отже виходить, що після 226 необхідно голосувати конституційною більшістю "за", або взагалі не втілювати в життя "волю народу".

"Є багато юридичних проблем, і можливі різні варіанти, і те, що говорили депутати в принципі можливо", - прокоментував УП цю колізію Юрій Костенко, але додав, що "якщо іти шляхом пошуку компромісів, то тоді можна знайти вихід із цієї ситуації, а якщо іти шляхом конфронтації, то це може дійсно завершитися конституційною кризою, а наслідком стане чергова і політична і економічна криза в Україні".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування