Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Посол США про найактуальніші питання

Середа, 4 жовтня 2000, 16:45
Останній в Україні виступ посла США Стівена Пайфера у Києво-Могилянській академії чекали всі. Керівництво України – з деяким занепокоєнням, всі інші чекали "всю правду матку" від посла, якій вже від’їжджає до Батьківщини. Але посол був як завжди дипломатом. Посол вже давно перейшов від інтерв'ю на телебаченні і радіо та прес-конференцій до публічних віступів. Якщо преса не передасть все, що він сказав, студенти будуть про це розповідати своїм друзям та колегам. Така форма виступів себе виправдала.

Ось і ми надаємо деякі цікаві запитання студентів та журналістів, та відповіді посла.

Про Гонгадзе та свободу слова

Посол США висловив занепокоєння з приводу без результативних пошуків Гонгадзе. Посол вважає, що міліція робить все для того, щоб знайти його. "І я думаю, що це надзвичайно важливо для самої України, це важливо для свободи слова в Україні. Це впливає на те, як Україна буде сприйматися у світі, якщо ми не дізнаємося, що сталося з Гонгадзе".

На думку Пайфера, якщо українські правоохоронні органи потребують якоїсь технічної допомоги від ФБР, посольство США "з радістю передасть таке прохання до Вашингтону". "Але на сьогодні ми не отримали ніякого прохання про допомогу від МВС", - додав посол.

Розчарування посла від перебування в Україні

Студенти Києво-Могилянки поцікавились, що посол вважає за найбільші досягнення та розчарування від його перебування в Україні. "Моє найбільше розчарування це - недорозвинутий стан ваших економічних стосунків. США є найбільшим інвестором в економіку України, але його інвестиції складають тільки 600 млн. доларів. Американські інвестиції в Польщу ж складають 10 мільярдів. Якщо подивитися на ресурси України, на тих талановитих людей, що працюють в Україні, на її географічне положення, то ці цифри не мають жодного сенсу. Саме тому ми, США, закликаємо до того, щоб тут відбувалися зміни, які будуть на користь Україні та Америці".


Про бюджетну реформу

Посол Пайфер відповів на запитання щодо скандалу навколо дипломатичної пошти, в якої йшла мова про між бюджетну реформу в Україні. Відповідь посла була дуже дипломатичною. "Останніми днями ми побачили дуже велику кількість заяв про те, що уряд, адміністрація президента буде продовжувати сміливі бюджетні реформи. Я думаю, що це є дуже вважливим для України, це також дуже важливо для сосунків України з міжнародними фінансовими інститутами. З цього питання проводили регулярний діалог з українськими посадовими особами. Саме з цього приводу іноді виникали складні питання".

"...Як представник уряду який кожен рік надає значну коштову підтримку Україні. Ми також надаємо поради Україні, щодо розвитку її реформ. А також це роблять фінансові інститути, які надають значні кошти, значні кредити Україні, вони також надають поради щодо реформування. Це до нормальних стосунків між США, іншими країнами-донорами та Україною. Я думаю, що доки буде продовжуватись така допомога - буде продовжуватись і діалог, і поради. Я хочу підкреслити, що ми країни-донори хотіли б, щоб Україна досягла успіху, щоб вона швидко пройшла шляхом трансформації, швидко втілила економічні реформи".

Про відставку Тарасюка

Відповідаючи на запитання, як він оцінює відставку Тарасюка, Пайфер був стриманий. "Звичайно ми уважно слідкуємо за цими подіями, але ми не маємо жодної інформації, яка б виходила за межі тієї інформації, яка була сказана президентом вашої країни. Нас надихнув той факт, і це було сказано публічно, зміна міністра закордонних справ не означає зміну зовнішньої політики України. Протягом останніх двох років ми дуже тісно співпрацювали з Борисом Тарасюком, він дуже приємний співрозмовник та зробив багато для розвитку україно-американських відносин. Відбулася зміна, без цього неможливо, але головне, щоб не змінювалась стратегія".

"...Протягом довгого часу Україна визначала такі напрямки розвитку своєї зовнішньої політики – це Європа, Росія і США. І я з цим цілком погоджуюсь. Після того, як пішов Тарасюк, США у МЗС заявили про те, що пріоритети зовнішньої політики не змінюються - інтеграція в Європу, стратегічні стосунки з США та Росією. Беручи до уваги ці запевнення , а також відсутність змін у зовнішній політиці, гадаю, що не варто хвилюватися."

Про газові проблеми між Україною і Росією

Посол вважає, що Україна та Росія мають врегулювати питання постачання природного газу. "Сподіваюся, що регулювання буде проводитись на засадах економічних та комерційних, без домішування політичних. Природно, що Росія хоче, щоб їй заплатили за той газ, який був спожитий Україною. Ми також часто підкреслювали, що для України дуже важливо самої видобувати газ.

Україна і Росія у світі Європейської інтеграції

Коли я дивлюся на те, як Україна та Росія намагаються приєднатись до Європи, я не бачу між ними якогось зв'язку. І між ними є великі розбіжності, адже Україна заявила, що хоче бути повноправним членом Європи включаючи членство в ЄС. Росія ж навпаки, заявила, що не бачить себе членом ЄС. Яка може бути схожість між країнам, які самі визначили різні цілі.


Реакція нового американського уряду на відставку уряду Ющенка, і можливі зміни у відношенні до України, якщо республіканці запанують у Білому Домі...

Перш за все американська адміністрація не має своєї точки зору щодо гіпотетичних питань. Наші сподівання є такими, що Президент Кучма і прем’єр-міністр Ющенко будуть продовжувати зусилля по втіленню важливих економічних реформ, разом будуть рухатися до тих змін, про які вони казали.
Щодо зміни демократичного уряду республіканським в США, то якщо подивитися на те, що кажуть речники претендентів на президентський пост - губернатор Джордж Буш та віце-президент Альберт Гор щодо зовнішньої політики, то є розбіжності по деяких країнах, але щодо України вони схожі. Тож моє очікування таке: незалежно від того, хто займе крісло президента в січні , чи це буде Буш, чи Гор, я думаю, що протягом року адміністрація зрозуміє важливість України для США.

Перспективи відновлення фінансування з боку МВФ

Моє враження, яке склалося після спілкування з урядом України та представниками МВФ є таким: досягнутий якийсь прогрес, але рішення поки що не прийнято. Що корисного сталося за останній тиждень, то це те, що Україна та МВФ зосередили свою увагу на самих ключових умовах. І Україна і МВФ вважають найбільш пріоритетним питання бюджету 2001року , питання приватизації, та питання фінансової сфери банків України.
Якщо по цих трьох питаннях буде досягнута якась домовленість, то це буде гарним поштовхом для того, щоб передбачати відновлення програми розширеного фінансування з боку МВФ".


Чи не мають США бути більш наполегливими, більш рішучими і менш дипломатичними у виконанні місії встановлення демократії?

"Я хочу сказати, що на мою думку багато хто в Україні вважає, що дипломатія США в Україні буває вже занадто відкритою. Коли ми працюємо з Україною для того, щоб сприяти розвитку її демократичних інститутів, економічних реформ, ми для цього користуємося цілим рядом механізмів. Іноді сюди включається народна дипломатія. Використовуючи різні підходи, різні засоби, ми намагаємося їх втілити найкращим чином з погляду США. Коли ми закликаємо Україну дотримуватися курсу реформ, ми також зважуємо на те, які найкращі засоби використати для того, щоб сприяти проведенню економічних реформ на Україні".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування