Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ашгабадські домовленості Кучми не вирішують проблему

Четвер, 5 жовтня 2000, 12:59
Досягнута в Туркменістані угода не вирішує проблему дефіциту газу в четвертому кварталі. У Ашгабаді створений гарний грунт для переговорів із Росією, розповів в інтерв'ю УП Олександр Гудима, голова парламентського комітету з питань ТЕК.

"Не можна вирішити газову дилему в двосторонньому діалозі. Наші проблеми зав'язані в трикутник - Україна, Росія і Туркменістан. Хоча, безумовно, домовленість із Ніязовим допоможе нам легше пережити зиму", - сказав пан Гудима в інтерв'ю УП.

На думку керівника комітету Верховної Ради з питань ТЕК, ядерної політики і ядерної безпеки, саме від переговорів із Росією залежить забезпечення України газом у четвертому кварталі. Переговори мають продовжитися в Москві - зараз там працює урядова делегація, а найближчим часом заплановано діалог між прем'єрами. Одна з проблем у тому, вважає Олександр Гудима, щоб домовитися з Росією про вилучення частини газпромовського газу в рахунок оплати транзиту в Європу. Україна уже взяла більше палива, аніж передбачено планом.

Олександр Гудима вважає некоректним порівнювати вигідність цін на газ "Ітери" (45 доларів за тисячу кубометрів на кордоні з Україною) і Туркменії (38-40 доларів на кордоні з Узбекистаном, близько 90 доларів на українському кордоні) через той, що в останньому варіанті присутні негрошові розрахунки.

До речі, як повідомляє російська газета "Время новостей"президент Туркменії виставив додаткову умову: щотижневий контроль над проходженням платежів з боку Києва за газ, що поставляється йому. Якщо підтвердження платежів вчасно не поступить, Ашхабад перекриватиме газовий вентиль на Україну. Судячи за все, зниження ціни до 40 дол. стало слідством погодження Києва на ці умови.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування