Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Євген Марчук добиває Тимошенко

Середа, 1 листопада 2000, 19:30
1 листопада - дедлайн для комісії Марчука, що займалася проблемою "хто правий" в суперечці між Тимошенко і Азаровим. І ось, нарешті, Секретар РНБО оголосив сенсаційний висновок комісії.

"Нам не ставилася задача з'ясувати, хто більш правий - податкова адміністрація або віце-прем'єр", - виправдовувався спочатку Марчук в прямому ефірі СТБ. Він не зміг собі відмовити у задоволенні процитувати підсумки роботи очолюваної ним комісії з "живого документу", який узгоджувався до пізньої ночі вівторка.

Висновок комісії такий: "Визнати, що інформація, яка була представлена Кабінетом міністрів президенту і Верховній Раді з важливих показників стану ПЕК не відповідає реальному стану справ".

"Простіше кажучи, ця інформація недостовірна", - пояснив Марчук і додав, що документ був підписаний всіма членами комісії. Він пообіцяв розповісти про реакцію президента пізніше.

Доречі, як повідомило УНІАН джерело, близьке до РНБО, Марчук готував два варіанти висновків перевірки даних уряду: "поміркований", за яким причиною розбіжностей є різні методики обрахувань показників роботи ПЕК, і "жорсткий" з урахуванням "зловживань уряду на енергоринку". Поки що невідомо, що змусило Марчука оприлюднити саме "жорсткий" варіант висновків?

"Цей дуже серйозний документ направлений президенту, розділу Верховної Ради, прем'єр-міністру, і хто яке рішення прийме, і як відреагувати на нього, треба почекати", - сказав Марчук. "За такі речі, в принципі, хтось повинен відповідати це перше. І друге, - тут треба розбиратися, а розбиратися з кадрами це самий просте питання. Треба терміново виправляти ситуацію, серйозно виправляти ситуацію".

За словами секретаря РНБО його звіт "торкається фундаментальних речей, таких, як платежі до бюджету, розрахунки між учасниками енергоринку, заборгованість до бюджету". "По всіх цих показниках виявлені дуже серйозні неточності, розходження і перекручення, і навіть у рази, а не у відсотках", - заявив Марчук.

Наприклад, повідомив він, Кабінет міністрів України більше ніж в два рази занизив обсяги нарахувань, включаючи заборгованість з обов'язкових платежів підприємств ПЕК, до держбюджету.

По-друге, Кабінет міністрів збільшив суму проплати підприємств ПЕК до бюджету на суму взаємозаліків. У результаті, реальні проплати становили 2 млрд. 900 млн. гривень, а не 6 млрд. 400 млн.

По-третє, на 4 млрд. 700 млн. занижена сума заборгованості підприємств ПЕК з платежів до бюджету.

Марчук повідомив і про виявлену комісією технологію штучного збільшення платежів, так звані нічні прогони грошей, коли протягом однієї ночі були зараховані 482 млн. грн. як платіж грошима, потім ще 952 млн.

"Це вже не випадковість, це вже не різне тлумачення, це вже свідомі дії", - продовжував гнути свою лінію Марчук.

При цьому він заявив, що для перевірки даних залучалися фахівці на місцях. Так, "фізично і по бухгалтерських документах" перевіряли наявність газу і вугілля. З'ясувалося, що у газосховища було закачано не 18, 9 млрд. куб газу, а 13,4 млрд., з них майже 11 млрд. належать російському Газпрому, а не Україні, і ще 2 із лишком млрд. кубометрів - комерційним структурам. Власний газ НАКу "Нафтогаз України" складає, якщо вірити Марчуку, всього 330 млн. кубів.

Накопичене вугілля також не зовсім те, що треба. Практично все воно належить Держрезерву, тобто, на випадок війни, а власне електростанції мають експлуатаційного вугілля біля 300 тисяч тонн.

"Такі випадки це вже політика - спроби видати бажане за дійсне", - з пафосом заявив Марчук.

До речі, в середу у нього був просто бенефіс - його показали не тільки в прямому ефірі СТБ, але і на Інтері. Ніхто не здивується, коли його покажуть по "рідному" УТ-1. Справді, Фігаро тут, Фігаро там. Чого тільки не зробиш, щоб зробити послугу господарю?

Про Марчука та його роль у справі Азаров проти Тимошенко та сам скандал читайте

Марчук буде з'ясовувати, хто правий - Тимошенко чи Азаров

Сеанс викриття доктора Азарова

Ющенко встав на захист Тимошенко

Марчук - Тимошенко. Хто кого?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування